BIO JE ZAVERENIK, OSUĐEN NA SMRT: Srbija ga je pomilovala, a on se odužio u borbi protiv Austrougarske(FOTO)

S.BABOVIĆ

14. 03. 2023. u 06:00

POTPUKOVNIK Svetolik K. Urošević (1882-1958) iz Velike Drenove kod Trstenika, bio je među zaverenicima protiv Kralja Petra Prvog Karađorđevića 1906. godine, ali je retko upućenima u ovu istoriju, ipak poznatiji po događajima, koji su usledili nakon neuspele zavere.

БИО ЈЕ ЗАВЕРЕНИК, ОСУЂЕН НА СМРТ: Србија га је помиловала, а он се одужио у борби против Аустроугарске(ФОТО)

Foto: Biblioteka Jefimija

Kada su planovi protiv Kralja propali, Svetolik je bio među uhapšenim oficirima. Osuđen je na smrt, ali je uspeo da pobegne iz zatvora u Austrougarsku. Tamo se prekvafikikovao za trgovca, ali je njegov patriotizam pobedio.

Srbija je, naime, pomilovala sve političke osuđenike u trenutku kada je shvatila da mora da započne rat protiv Turske. Svetolik Urošević je znao šta mu je činiti. Vratio se u zemlju i u balkanskim ratovima komandovao četom u 7.Pešadijskom puku, koji je,simbolično, nosio ime čoveka protiv koga je kovao zaveru - „Kralj Petar Prvi“.

Bio je istaknuti učenik u bitkama kod Bitolja,na Retkim Bukvama i Kalin Kamenu.

Prema dostupnim istorijskim podacima u Biblioteci „Jefimija“ u Trsteniku, Urošević se borio sa svojom četom i u Prvom svetskom ratu. U avgustu 1914.godine ranjen je u okršaju na Adi Ciganliji, ali već narednohg meseca bori se pod Kalemegdanom. Ponovo je ranjem u borbama na Maljenu krajem iste godine, dok je u selu Drenovac ranjen po treći put.

Sa svojim jedinicom,povlačio se preko Albanije na Krf,a kasnije učestvovao u prvim borbama na Solunskom frontu. U velikoj Gorničevskoj borbi protiv Bugara, 6. avgusta 1916. godine, ranjen je četvrti put. Potom, u Bizerti, u Tunisu, na dužnosti je komandira čete u Prvom dobrovoljačkom puku, gde je uspešno izvodio obuku među dobrovoljcima iz Amerike i srpskim đacima, regrutima. Do kraja Velikog rata je još tri puta ranjen!

Posle oslobođena je sa činom rezervnog pešadijskog potpukovnika, bio inspektor u Ministarstvu trgovine i industrije, a zatim, savetnik u Ministarstvu finansija do penzionisanja 1928. godine.Od 1930. do 1939. godine bio je predsednik Udruženja rezervnih oficira i Udruženja branilaca Beograda. U tom vremenu u Beogradu je podignut Ratnički dom koji je posle Drugog svetskog rata promenio ime u Dom JNA.

Svetolik K.Urošević bio je nosilac brojnih odlikovanja: oficirska Karađorđeva zvezda sa mačevima IV reda, Orden Belog orla sa mačevima, Orden Svetog Save, Orden Jugoslovenske krune, Orden „Išai Iftihar Tuniskog beja“, Srebrna i Zlatna medalja za hrabrost, Medalja kralja Petra I i sve ratne Spomenice. Umro je 1958. godine u Beogradu.

ROĐENI BRAT BIO JEDAN OD 1.300 KAPLARA

VOJISLAV K. Urošević (1893-1914), učitelj i rođeni brat Svetolika Uroševića bio je na vojnoj obuci u Skoplju kao jedan od čuvenih 1.300 kaplara. Posle samo dva meseca obuke našao se na frontu.

- Kao podnarednik u 2. bataljonu XV puka, odmah sutradan po dolasku iz Skoplja, i prvi od drugova iz Đačkog bataljona, poginuo je u blizini Lazarevca i sahranjen kod crkve sela Šopića –napisao je upravo Svetolik Urošević za knjigu „Skopski đački bataljon 1914“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)