KAZNA ZA BAHATU VOŽNJU SA SMRTNIM ISHODOM KAO ZA UBISTVO: Predlog roditelja dece stradale u saobraćaju

V.C.S.

07. 02. 2023. u 15:18

RODITELjI dece smrtno stradale na pešačkim prelazima širom Srbije dogovorili su se da pokrenu masovnu akciju za hitnu izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i Krivičnog zakonika. Ova odluka je doneta posle, četvrtog po redu, protestnog skupa u Kragujevcu, kod pešačkog prelaza gde je, 7. decembra 2022. godine, poginula devojčica Nikolina Janković zbog bahate vožnje neodgovornog vozača, a među organizatorima zahteva je i njena majka Vera.

КАЗНА ЗА БАХАТУ ВОЖЊУ СА СМРТНИМ ИСХОДОМ КАО ЗА УБИСТВО: Предлог родитеља деце страдале у саобраћају

Foto: Tanjug

U zahtevu, koji će ove nedelje predati najvišim državnim funkcionerima, oni traže da ograničenje u naseljenim mestima na kritičnim tačkama i pešačkim prelazima bude 30 km/h, umesto dosadašnjih 50 km/h. Sva ta bezbednosno rizična mesta, kažu, moraju biti obeležena znakom upozorenja "crna tačka" ili pešački prelaz.

Traže i da se na pešačkim prelazima, gde je nastradao makar jedan pešak, obavezno postavljaju ležeći policajci, kao i da se uvede zakonska obaveza za pešake i bicikliste da prilikom kretanja kolovoznom trakom, kada nema trotoara, moraju da nose fluorescentni prsluk ili fluorescentne trake. Isto važi i u uslovima noćnog kretanja sa smanjenom uličnom rasvetom i kod manje vidljivosti zbog magle, kiše, snega ili poledice, kako u naselju, tako i van njega.

Zahtevaju i da opšte ograničenje na kritičnim deonicama auto-puteva, obeleženih vidnim znakom upozorenja "crna tačka", bude 100 km/h umesto dosadašnjih 130 km/h.

U Krivičnom zakoniku predlažu pooštravanje kazni. Tako bi, ako je nastupila smrt jednog ili više lica zbog bahate vožnje, umesto dve do 12 godina zatvora, bilo predviđeno pet do 15 godina, kao za ubistvo. Kazna za agresivnu vožnju sa smrtnim ishodom na pešačkom prelazu bila bi kažnjavana do 30 godina zatvora bez mogućnosti pomilovanja, a kao jednu od sankcija predlažu i trajnu zabranu upravljanja motornim vozilom.

Svi počinioci teškog krivičnog dela u javnom saobraćaju sa smrtnim ishodom morali bi, prema ovom predlogu, da čekaju suđenja u pritvoru.

Zajedničku peticiju roditelja već je potpisalo nekoliko hiljada građanki i građana, a sa tekstom zahteva ove nedelje roditelji će upoznati predsednika Skupštine Slobodana Orlića, šefove svih poslaničkih grupa, kao i ministre pravde Maju Popović, za brigu o porodici Dariju Kisić Tepavčević i saobraćaja Gorana Vesića.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024