TESLA PONOVO MEĐU SVOJIM GOLUBOVIMA: Početkom januara u NJujorku će biti postavljen spomenik srpskom geniju

D. MATOVIĆ

26. 11. 2022. u 10:02

NA osamdesetu godišnjicu smrti Nikole Tosle (1956-1943), početkom sledeće godine, u Brajton parku u Njujorku biće postavljen spomenik velikom pronalazaču koji je svojim delom zadužio čovečanstvo.

ТЕСЛА ПОНОВО МЕЂУ СВОЈИМ ГОЛУБОВИМА: Почетком јануара у Њујорку ће бити постављен споменик српском генију

Tesla ispred kalema, Foto Vikipedija

Monument koji je uradio vajar Sten Vots biće u parku u kome je Tesla često sedeo na klupi i hranio golubove. Događaju će, kako je najavljeno, prisustvovati patrijarh srpski Porfirije i predsednik Matice srpske Dragan Stanić.

Votsu je kao inspiracija verovatno poslužila poznata fotografija na kojoj je prikazan Tesla dok sedi i čita knjigu ispred ogromnog spiralnog kalema.

- Poznato je da Vots obožava Nikolu Teslu, mnogo godina je proučavao njegov lik i čini mi se da je izabrao onaj najverniji mladom Tesli, iz vremena kad je u Njujorku bio veliki pronalazač. Priču o postavljanju spomenika je inicirao umetnik, a mi smo ga u tome podržali - kaže za "Novosti" Marko Lopušina, direktor Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, zahvaljujući kojoj će Stenovo delo biti u Brajton parku.

Poznata su u Americi Votsova dela koja je radio za crkvu, a najpoznatiji rad, naslovljen "Podići naciju", izvajao je na osnovu čuvene fotografije njujorških vatrogasaca koji podižu zastavu nad porušenim Svetskim trgovinskim centrom.

- Mislim da je Votsov spomenik lepši od drugih. Umetnik je želeo da sa svetom podeli Teslinu strategiju za rešenje najvećih svetskih problema, a to su energija i komunikacije, što je i misija naše fondacije - kaže Lopušina i ističe da je ovo tek početak saradnje umetnika i Tesline fondacije.

Zajedno, oni nameravaju da u Srbiji organizuju izložbu u vreme otvaranja Teslinog muzeja na Dorćolu, kao i niz izložbi po svetu.

- Tesla je danas najpoznatiji Srbin na planeti - ističe Lopušina. - Cilj naše fondacije je da čuvamo i promovišemo njegov lik i delo. Imamo više od 12.000 članova i simpatizera, a poslednjih godina najaktivnija je profesorka Ešli Redfrn, direktorka američkih škola za talentovanu decu, u kojima se drže predavanja i lekcije o Nikoli Tesli kao svetskom naučniku koji je stvorio našu budućnost.

U 20 država već postoje 33 spomenika i biste Nikole Tesle. Pre šest godina, još jedan njegov spomenik postavljen je u Njujorku, na Long Ajlendu, u blizini laboratorije u kojoj je radio. Najviše, 21 obeležje, nalazi se na američkim fakultetima i univerzitetima: Harvardu, Jejlu, Kolumbiji, Prinstonu, Mičigenu. Najveći spomenici Tesli nalaze se u SAD, Srbiji, Kanadi, Češkoj, a ima ih i u Azerbejdžanu, Rusiji, Japanu, Australiji, Turskoj, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Mađarskoj. Bronzani spomenik, rad vajara Frana Kršinića postavljen je 1976. godine na Nijagarinim vodopadima u državi Njujork sa američke strane, a isti spomenik se nalazi ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

- Tesla je gotovo 40 godina bio skrajnut u naučnoj javnosti SAD, jer je nudio besplatnu energiju za čitav svet. Američki kapitalizam to nije trpeo, pa su pobedili Edison i drugi koji su prodavali struju i sijalice. Krajem devedesetih godina proteklog veka američki ekolozi su izdvojili Teslu kao svog naučnika koji se zalagao za čistu energiju i planetu. Oni su ga vratili u život. U međuvremenu je snimljeno 12 dokumentarnih i igranih filmova o Tesli i nekoliko muzičkih albuma. Svetske zvezde kad dođu u Beograd, obavezno posete i muzej našeg naučnika. Teslin rođendan je u Filadelfiji državni praznik. Tesla je sa besplatnom energijom i komunikacijama želeo da stvori ravnopravan svet u kome bi svi imali jednake mogućnosti da se razvijaju.

Ovaj spomenik će biti u Brajton parku, Foto Teslina naučna fondacija

Posle Tesline smrti, podseća Lopušina, ostalo je 80 sanduka njegove naučne zaostavštine.

- Teslina zaostavština je 1951. brodom prebačena u Rijeku, a potom je preneta u Muzej Nikole Tesle u Beogradu - kaže nam.

- U Beograd je stiglo 50 sanduka, pretpostavlja se da je 30 kovčega uzeo FBI i da su neki od njegovih projekata oživljeni u vojnoj industriji SAD i Izraela. U Americi, i širom sveta, na Teslu gledaju kao na svetskog naučnika koji je stvorio našu budućnost.

VELIKANI U HRAMU SVETOG SAVE

TESLINA naučna fondacija iz Filadelfije, koja godinama čuva uspomenu na velikog naučnika, krajem septembra uručila je patrijarhu srpskom Porfiriju Orden Nikole Tesle sa plaketom i Zahvalnicu za sve dobro, koje daruje srpskom rodu. Tokom razgovora o sahranjivanju posmrtnih ostataka srpskih velikana nauke, patrijarh Porfirije je rekao da SPC podržava ideju da velikani nauke Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Milutin Milanković i Mileva Marić Ajštajn imaju svoje mesto u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest