STIŽU SNEG I LEDENA KIŠA: Meteorolog objavio detaljnu prognozu za naredne dane - očekuje nas osetna promena vremena već od srede

Novosti onlajn

14. 11. 2022. u 22:20

METEOROLOG Marko Čubrilo je na svom Fejsbuk profilu objavio najnoviju prognozu za naredne dane.

СТИЖУ СНЕГ И ЛЕДЕНА КИША: Метеоролог објавио детаљну прогнозу за наредне дане - очекује нас осетна промена времена већ од среде

Foto: D. Balšić

Prema njegovim rečima oko 22.11. bi trebalo biti suvo, stabilno, dok se krajem nedelje očekuje vetrovito i hladno vreme uz padavine.

- Sutra uglavnom pretežno sunčano pre podne, dok se posle podne i uveče na zapadu, jugozapadu i severozapadu regiona očekuje postepeno jače naoblačenje koje će na krajnjem jugozapadu i zapadu ponegde usloviti i kišu. Vetar i dalje slab, dok će dnevni maksimum biti od +12 do +18 stepeni Celzijusa - ističe meteorolog.

Čubrilo piše da će naoblačenje biti posledica približavanja frontalnog sistema koji nam donosi osetnu promenu vremena jer će u sredu usloviti razvijanje prvog, sekundanrog, ciklona nad Jadranom.

- U isto vreme jezgro anticiklona koje je danima boravilo nad nama odlazi ka širem prostoru Skandinavije i Baltika, a po istočnoj periferiji tog sistema počinje spuštanje osetno hladnijeg vazduha - navodi Čubrilo.

Za sada je izvesno da će glavnina tog vrlo hladnog vazduha otići istočnije i severnije od nas ali će i manji deo tog prodora koji stigne do nas biti dovoljan da uslovi osetnije zahlađenje.

- U sredu još relativno toplo uz naoblačenje sa kišom dok će samo na jugoistoku regiona veći deo dana biti suv. Vetar slab, južni, a dnevni maksimum do +11 do +18 stepeni Celzijusa. Najtoplije će biti nad fenskim delovima regiona - navodi Čubrilo.

U četvrtak se, dalje piše, računa na premeštanje hladnog fronta koji nam donosi pojačan severni vetar i zahlađenje, dok će duž Jadrana početi bura. Dnevni maksimum u osetnom padu u odnosu na protekli period i trebao bi se kretati od +5 do +11 stepeni Celzijusa. U četvrtak padavine i na jugoistoku regiona, dok će krajem dana uz prestanak padavina uslediti delimično razvedravanje. Na planinama preko 1300mnv kišu će smeniti sneg.

- U petak i za dane vikedna modeli signaliziraju novu, sekundarnu, ciklogenezu i od tačnog položaja i putanje tog ciklona zavisi koliko ćemo hladnog vazduha povući ka nama. Ukoliko centar ciklona bude negde nad južnim Jadranom kao što to trenutno pokazuju UKMO, JMA i GFS model ka nama će se u hladnom sektoru ovog sistema spustiti veća količina hladnog vazduha te će uz severoistočni vetar i hladnu košavu na istoku Srbije usleditii dalje zahlađenje i osim obilne kiše, snega bi ponegde bilo i u nizijama, pre svega na severu i severozapadu regiona kao i na krajnjem istoku Srbije. Maksimumi bi se u tom sučaju kretali od +2 do +8, a na istoku Srbije oko -1 stepen Celzijusa i tamo bi čak moglo biti i ledene kiše. U koliko centar ciklona kao što to trenutno pokazuje operativni ECMWF bude malo zapadnije, negde nad središnjim Jadranom količina hladnog vazduha će biti manja ali će svakako biti obilnih padavina u jače zahlađenje, piše Čubrilo.

S obzirom da smo još 3-4 dana, kako navodi meteorolog, daleko od ove sinoptike promena će svakako biti, ali sada je već izvesno da nas od srede očekuje osetna promena vremena koja nas ovodi u hladan i padavinama bogat deo period.

- Trenutni poračuni gotovo svih modela nad najvećim delom regiona daju akumulacije do 25m do 45mm taloga, lokalno i više i u koliko se ovakve projekcije i ostvare to će biti kraj jesenjoj suši. Dalji razvoj vremena nas verovatno oko 22.11. vodi ka stabilnijem i malo toplijem periodu, dok bi krajem meseca bilo uslova za novo zahlađenje - ističe meteorolog.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna