U TRŠIĆU SE OKUPILI NAJBOLJI: Radionice za đake sa izuzetnim znanjem srskog jezika

Lj.B.

07. 10. 2022. u 12:02

U KULTURNOM centru "Vuk Karadžić" u Tršiću u toku su predavanja i radionice za učenike trećeg razreda srednje škole koji su u ovoj školskoj godini postigli visoke rezultate na takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture i na Književnoj olimpijadi.

У ТРШИЋУ СЕ ОКУПИЛИ НАЈБОЉИ: Радионице за ђаке са изузетним знањем срског језика

Foto: Privatna arhiva

Predavanja za srednjoškolce trajaće do 9. oktobra, a već 10. oktobra počinju radionice za đake sedmog i osmog razreda koji su, takođe, postigli izuzetan rezultat na takmičnjima i Književnoj Olimpijadi.

Radionice i predavanja drže profesori i saradnici sa Katedre za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima i Katedre za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta u Beogradu, kao i studenti doktorskih studija sa ovih katedara. Rukovodioci kurseva su prof. dr Vesna Lompar i prof. dr Slavko Petaković.

Foto: Privatna arhiva

- Prisustvo ovako osmišljenoj nastavi upravo u Tršiću, jednom od središta naše kulture, predstavlja nagradu za pregnuća najboljih učenika i prvorazredni podsticaj za njihovo dalje usmeravanje ka izučavanju nacionalne jezičke i književne baštine - kaže prof. Petaković za "Novosti".

- Tokom nastavnog procesa polaznici će biti osposobljeni da funkcionalno koriste usvojena znanja nadalje, u okviru samostalnog usavršavanja tokom školovanja na svim nivoima, od osnovnoškolskog do univerzitetskog. Osim toga, biće osposobljeni i da usvojena znanja o srpskom jeziku i književnosti prenose drugim članovima društvene zajednice, doprinoseći na specifičan način negovanju nacionalnog kulturnog identiteta. Time će njihovo usavršavanje dati zamajac ostvarivanju važnog uticaja na širokom socio-kulturnom polju.

Ove predavanja održavaju se po prvi put ove godine, a organunizuje ih Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Društvom za srpski jezik i književnost Srbije i Naučno-obrazovno kulturnim centrom "Vuk Karadžić" u Tršiću. Predavnja su u skladu sa Strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine koja predviđa i realizaciju programske aktivnosti namenjene učenicima sa izuzetnim sposobnostima za oblast srpski jezik i književnost.

BONUS VIDEO - DESILO SE PRE 36 GODINA: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu Večernjih novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!