POMEŠALI MAČVU I MAKEDONIJU, ŽRTVE I DŽELATE: Bugarska agencija "BGNES" objavila članak pun istorijskih falsifikata

B. SUBAŠIĆ

07. 10. 2022. u 11:00

UTICAJNA bugarska medijska agencija BGNES objavila je, 1. oktobra, u formi istorijskog osvrta tekst "Prvi srpski režim u Makedoniji: desetine hiljada ubijenih" koji je školski primer ostrašćenog govora mržnje i "spinovanja", od prvog do poslednjeg reda, uključujući ilustracije.

ПОМЕШАЛИ МАЧВУ И МАКЕДОНИЈУ, ЖРТВЕ И ЏЕЛАТЕ: Бугарска агенција БГНЕС објавила чланак пун историјских фалсификата

Srbe žrtve proglasili Bugarima, Foto arhivska fotografija

Ispod naslovnog kompleksa pamfleta bugarske agencije plasirana je u Srbiji veoma poznata fotografije iz 1914. na kojoj se vide obešeni srpski civili iz Mačve i njihovi dželati, austrougarski vojnici, u lako prepoznatljivim uniformama.

Ispod fotografija BGNES je stavio potpis: "Srbi su razapinjali na krst čak i žene samo zato što su Bugarke". Diletantizam autora je očigledan za svakog iole obrazovanog čitaoca, ali za generacije koje vaspitavaju društvene mreže, šovinistička izmišljotina može da izgleda kao sušta istina. Na internet tržištu može se naći bezbroj sličnih gluposti iz pera zaludnih skribomana, ali ovom pamfletu "ozbiljnost i autoritativnost" daje zvanična medijska agencija sa ogromnom publikom.

Tekst na portalu BGNES, Foto Printskrin portal BGNES

Tekst koji je potpisala anonimna "ekipa iz BGNES" liči na balkansku verziju "protokola sionskih mudraca" gde je uloga "zlih Jevreja" dodeljena Srbima i "srpsko-grčkom savezu", koji su izveli navodno etničkog čišćenje, masovna ubijanja i progone stotina hiljada Bugara tokom Drugog balkanskog rata u Makedoniji "gde su živeli isključivo Bugari". U opisu Prvog balkanskog rata bugarska vojska je patetično opisana kao najbrojnija, najjača i najzaslužnija za pobedu nad Turcima, dok su srpske i grčke trupe šetale po Vardarskoj dolini. Autori ne pominju da su Bugari molili Srbe da im dođu u pomoć i da je za oslobođenje Jedrena, koje je trebalo da pripadne Bugarskoj, izginulo 8.000 srpskih vojnika. O kontinuitetu obmana kakve sada nastvlja BGNES govore svedočanstva porodica iz Srbije koje su posle rata došle da obiđu vojničko groblje kod Jedrena i na krstovima zatekle zamenjene ploče sa bugarizovanim imenima!

Pamflet BGNES pripisuje "ideolozima srpskog šovinizma", velikanima nauke Stojanu Novakoviću, Jovanu Cvijiću i Aleksandru Beliću stvaranje ideje "makedonizma". S druge strane, sačuvani zapisnici sa sastanaka vođa vojno poraženih bugarskih šovinista na kraju Velikog rata svedoče da su upravo oni insistirali na promovisanju "makedonske nacije" kao međukoraka do potpune bugarizacije današnje Makedonije, od čijeg zauzimanja nikada nisu odustali.

Najbizarnija izmišljotina u tekstu BGNES glasi:

- Varvarski režim Srba ispoljavao se još u prvim danima rata (drugog balkanskog).

Najpoznatiji je slučaj sa šamarom koji je srpski prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević udario sedmogodišnjoj devojčici Vaski Zojčevoj, jer nije od nje dobio tako priželjkivani odgovor da je ona Srpkinja. Taj akt je bio signal za otpočinjanje masovnih represija protiv Bugara u celoj Makedoniji, zbog toga što ne žele da se pokore.

U pamfletu koji je nedvosmisleno namenjen izazivanju mržnje prema Srbima i mobilizaciji neuke publike, nije teško prepoznati ideje i metode bugarskog novinara i velikobugarskog šoviniste Ljubča Neškova, vlasnika agencije BGNES, koja je u "partnerskim odnosima" sa britanskim medijskim gigantom ESI, u čijem su vlasništvu Ivning standard, Indipendet i London lajv.

Ljubčo je rođen 1964. u Skoplju, koji se u pamfletu njegove agencije više puta pominje kao grad naseljen "isključivo Bugarima". U biografijama Neškova navodi se da je diplomirao istoriju i novinarstvo na Univerzitetu Sveti Kliment Ohridski, a da je zatim radio u novinama "Standart" i na Bugarskoj nacionalnoj televiziji, na kojoj je 1998/1999. "tokom kosovske krize, kao dopisnik, smelo razotkrivao Miloševićev režim".

Neutralnost i profesionalnost Bugarske, njene diplomatije, dopisnika i medija, uoči i tokom NATO agresije ilustruje činjenica da su upravo oni lansirali izmišljenu priču o srpskoj vojno-policijskoj "Operaciji potkovica sa ciljem proterivanja svih Albanaca sa KiM". Ova izmišljotina kojoj je zvanično verodstojnost dao tadašnji nemački ministar odbrane Rudolf Šarping besomučno su širili nemački, britanski i američki mediji kao opravdanje za NATO agresiju. Posmatran na taj način, aktuelni otrovni pamflet BGNES izaziva zabrinutost i zapitanost koja mu je svrha, da li predstavlja najavu neke nove balkanske tragedije?

EKSTREMISTI

VLASNIK agencije BGNES, Ljubčo Neškov, naglašava da je njegov otac Temelko Neškov "proveo 12 godina u zatvorima i logorima jer je čvrsto branio svoj bugarski nacionalni identitet, kao član ilegalne organizacije koja se odupirala nasilnom makedonizmu komunističke partije Jugoslavije i Tita". Porodica Neškov je od 1978. živela u Belgiji, odakle se 1985. preselila u Bugarsku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista