SVI VOLE MAJSTOR GEDŽINE PLJESKAVICE: Milosav Pavlović iz Niša i u desetoj deceniji aktivan kao u najboljim godinama

D. J.

07. 10. 2022. u 10:30

MILOSAV Pavlović, vojni invalid iz Merošine kod Niša, i u desetoj deceniji radi kao u najboljim godinama, od odlaska na pijacu po namirnice, do slaganja drva za zimu.

СВИ ВОЛЕ МАЈСТОР ГЕЏИНЕ ПЉЕСКАВИЦЕ: Милосав Павловић из Ниша и у десетој деценији активан као у најбољим годинама

Foto privatna arhiva

Za Milosava je oaza mira priprema roštilja, koji je bio i njegov posao u mlađim danima, ali i uređivanje cveća. I danas ga zovu majstor Gedža, po nadimku koji je dobio još kao mladić, a mnogi se i sada dive i uživaju u njegovim specijalitetima.

- Radio sam 19 godina kao roštiljdžija u jednom hotelu prve kategorije na Kosovu i Metohiji i tamo sam upoznao mesara sa kojim sam se kasnije i sprijateljio. On me je naučio svim pravilima u roštiljanju i zahvalan sam mu na tome - kaže Pavlović.

- I danas pamtim njegov recept za dobre kobasice. Govorio mi je da smesa mora da bude za tri dana, a posle toga mora da se pravi nova.

Otkriva nam i tajnu pravih pljeskavica. Kaže, u meso mora da se sipa jedna do dve čaše vode, jer je bolje da pri prženju ispari voda nego masnoća. Onda, tvrdi, ona ostane ukusna, krta i sočna.

U penzionerskim danima, deda Milisav svoje trenutke sreće često pronalazi i u cveću.

- Uživam dok gledam rascvetan čubur, kosovski božur, crvenu belu radu (to je kosovska bela rada), ljubičice, lale, ruže, a imam i bosiljak. Moja supruga, takođe voli cveće, pa kada zatraži da joj neko i kupim, to odmah i učinim - iskren je Pavlović. - Ispred naše kuće su i tri lipe, berem ih, tako da imam pune kutije suvih lipa. Pošto sam imao dva infarkta, odgovaraju mi za srce.

Iako je dugo u invalidskoj penziji, ovog devedesetogodišnjaka godine to ne sprečava da i sada uređuje dvorište, garažu, kosi travu, jer za njega nije fraza da rad održava čoveka.

- Svako treba da otkrije šta mu se dopada i da se time bavi. Kada naiđe kriza, ne treba padati u očaj i depresiju, jer dok ima hleba i vode, dobro je. Uz ljubav i slogu, sve poteškoće prolaze - zaključuje Pavlović.

LOVAC I SAKUPLjAČ RAKOVA

MILOSAV priča da je svojevremeno kao sakupljač rakova upoznao svaku reku, jezero i selo u južnom delu Srbije.

- Lovio sam na Kosovu i Metohiji 25 godina sa prijateljima i dešavalo se ponekad da ulovimo i po 80 kilograma rakova - priseća se Pavlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas