VUČELIĆ PODSETIO: Na inicijativu predsednika Vučića, ulica na Savskom vencu ponela ime akademika Milorada Ekmečića

M.Stevanović

04. 10. 2022. u 14:40

U SVEČANOJ sali Doma Vojske Srbije u Beogradu predstavljen je kapitalni izdavački projekat "Pravoslavne reči": Sabrana dela akademika Milorada Ekmečića u 15 knjiga. Promociji je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić, a pored akademika Vasilija Krestića i Slavenka Terzića, prisutnima se obratio i glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić.

ВУЧЕЛИЋ ПОДСЕТИО: На иницијативу председникa Вучића, улица на Савском венцу понела име академика Милорада Екмечића

Foto: M.Anđela

Vučelić se, između ostalog, na početku svog obraćanja zahvalio predsedniku Srbije Alekasandru Vučiću zbog inicijative da ulica u Beogradu dobije ime Milorada Ekmečića. 

M.Anđela

Podsetimo, u februaru 2019. godine Aleksandar Vučić, u svojstvu građanina, podneo je predlog da akademici Milorad Ekmečić i Dobrica Ćosić dobiju ulicu u Beogradu.

M.Anđela

Predsednik Vučić je u obrazloženju, koje je dostavio Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda, tada naveo:

- Kao Beograđanin, pokrećem inicijativu da u našem gradu dve ulice dobiju imena dvojice naših istaknutih intelektualaca: književnika i akademika SANU Dobrice Ćosića i istoričara i akademika SANU Milorada Ekmečića. Uveren sam da će ova komisija, kao i odbornici gradske skupštine, prepoznati potrebu da se na ovaj način delimično oda dužno poštovanje i pokaže zahvalnost Dobrici Ćosiću i Miloradu Ekmečiću za njihov nemerljiv doprinos srpskom društvu.

U porodici Milorada Ekmečića ovaj predlog dočekan je sa oduševljenjem.

U martu 2019. godine, odlukama Skupštine grada Beograd je dobio Ulicu Dobrice Ćosića i Ulicu Milorada Ekmečića, koje se nalaze na teritorijama opština Stari grad i Savski venac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna