MINISTAR VULIN: Dunav je koridor, baš kao što je to auto-put i mora da bude bezbedan

Novosti online

10. 08. 2022. u 12:10

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i direktorom JVP "Vode Vojvodine" Srđanom Kruževićem prisustvovao je primopredaji plovila marke „Atlantic Marine“ model 530 Open, koje je preduzeće "Vode Vojvodine" doniralo Ministarstvu unutrašnjih poslova, Jedinici za bezbednost na rekama.

МИНИСТАР ВУЛИН: Дунав је коридор, баш као што је то ауто-пут и мора да буде безбедан

Foto: Ministarstvo

Ministar Vulin se zahvalio direktoru "Voda Vojvodine" Kruževiću, gradonačelniku Vučeviću i Gradu Novom Sadu na ovoj velikoj donaciji, ali i na svim donacijama koje je MUP Srbije do sada dobio od Novog Sada.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova može samo da bude ponosno i zahvalno na saradnji i razumevanju koje ima i od Grada Novog Sada i od javnog preduzeća "Vode Vojvodine". Bez podrške i bez takve pomoći ni mi ne bismo bili tako uspešni. Posebno se zahvaljujem gradonačelniku Vučeviću na godinama kontinuirane pomoći i izlaženju u susret zaista svakoj našoj potrebi. Da li nam je potrebno vozilo, da li je potrebno renovirati policijsku stanicu, ili zaposliti suprugu ili dete nekog našeg povređenog ili stradalog policajca, Novi Sad je uvek bio uz nas i zbog toga sam mu iskreno, i lično i na svaki drugi način, zahvalan - rekao je ministar Vulin.

Ministar policije je dodao da je Jedinica za bezbednost na rekama formirana u aprilu ove godine i da je već do sada dala odlične rezultate.

Foto: Ministarstvo

- Mi smo od aprila meseca do danas zaplenili više od 50 tona nafte, razbili nekoliko organizovanih kriminalnih grupa koje su se bavile švercom akcizne robe, učestvovali u zapleni 50 tona cigareta koje je trebalo da budu prošvercovane, zaplenili i brod koji je cigarete prenosio, i to je najveća zaplena u istoriji borbe protiv šverca cigareta na našim rekama. Dunav mora da bude bezbedan. Između Dunava i auto-puta nema nikakve razlike, Dunav je koridor baš kao što je to auto-put. Ne može ni jedno jedino plovilo na Dunavu da bude bez registracije, ne može niko da koristi plovila bez odgovarajuće obuke i dozvole. Ne može niko da divlja na našim rekama i da ugrožava živote drugih tokom kupališne sezone - istakao je Vulin.

- Jedinica za reke ima zadatak da se bori protiv šverca, ali ima i zadatak da Dunav, Savu i Tisu učini bezbednim, i već ove sezone, ovog leta, videćete daleko veće prisustvo policije na reci koja će biti tu da zaštiti svakog kupača, svakog izletnika, koja će biti tu da zaustavi svakog onog ko misli da zato što ima skuter može da divlja i može da povredi nekoga, ili svakog onog koji ima gliser i misli da je mnogo moćan zato što ima puno kubika i konja u toj mašini, da može da zanemaruje propise. Jedinica za reke ima obavezu da na Dunavu i svim našim plovnim rekama vodi računa o bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, da proverava i lađara i izletnika, da proverava da li se ponaša u skladu sa zakonom i propisima jer samo tako ćemo podići bezbednost i samo tako ćemo na rekama čuvati živote - poručio je srpski ministar policije.

Foto: Ministarstvo

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je istakao da ga raduje činjenica da su „Vode Vojvodine“, pored svih redovnih aktivnosti, smogle snage, i imaju kapaciteta zbog boljeg i odgovornijeg vođenja, da pomognu našoj policiji da bude bolje opremljenija, da ima bolje uslove za rad, da se stara, nadzire, kontroliše, preventivno deluje, ali i sankcioniše one koji zloupotrebljavaju ili krše prava ili se ponašaju nedolično na rekama, kanalima, da se staraju i u borbi protiv šverca i svakog drugog oblika kriminala.

- Veoma sam zadovoljan kako sarađujemo sa MUP-om, sa PU Novi Sad, sa naravno „Vodama Vojvodine“, i „Vode Vojvodine“ su pokazale ove dve godine da mogu da rade ne samo brže i bolje, da mogu da rade konkretnije, nego da mogu da budu i transparentnije. Želim da ohrabrim i ribočuvare „Vode Vojvodine“ da nastave borbu protiv krađe ribljeg fonda jer to nije pitanje da li ste zaljubljenik u pecanje ili u prirodu, to je pitanje prirodnog bogatstva. Riblji fond je nešto što pripada svima nama i nije neiscrpljiv, nego je nešto što je limitirano, koliko priroda može da stvori uslove. Ako to ne možemo da čuvamo, ne možemo da čuvamo ni bilo šta drugo. Kao što čuvamo kvalitet vode ili vazduha, tako moramo da čuvamo i riblji, životinjski, sveukupno biljni svet - rekao je gradonačelnik Novog Sada Vučević.

Foto: Ministarstvo

Direktor JVP "Vode Vojvodine" Srđan Kružević zahvalio se Gradu Novom Sadu i MUP-u na godini uspešne saradnje koja je dala značajne i velike rezultate u zaštiti naših reka na severu Srbije.

- Nijedno preduzeće se ne može nazvati uspešnim ukoliko nema visok nivo društvene odgovornosti. "Vode Vojvodine" u nizu akcija kroz koje smo sarađivali sa MUP-om su uspeli od prošle godine da dostignemo veliki broj pregleda na rekama. Želim da naglasim da smo u ovoj godini napisali više od 50 prijava protiv lica koje smo podneli tužilaštvu zbog prekršaja i krivičnih dela koja čine na vodama koje kontrolišu "Vode Vojvodine". Zahvaljujem se na izuzetnoj saradnji i Gradu Novom Sadu i gradonačelniku Vučeviću i naravno ministru Vulinu i Ministarstvu unutrašnjih poslova sa kojima na čitavom severu Srbije imamo sjajnu saradnju koja je krunisana ovom donacijom odnosno ustupanjem čamca na korišćenje koji su "Vode Vojvodine" kupile i ustupile Jedinici za bezbednost na rekama u Novom Sadu. Mi smo u ovoj godini zabranili privredni ribolov na teritoriji grada Novog Sada u dužini od 20 kilometara i siguran sam da će nam policija u Novom Sadu pomoći u ostvarivanju naših ciljeva i sprečavaju krivičnih dela koja se tiču naše delatnosti, a siguran sam da će ovo plovilo i te kako imati smisla u akcijama otkrivanja i sprečavanja krivičnih dela na našim rekama - istakao je direktor JVP "Vode Vojvodine" Kružević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)