FREDERIK EŠTON SE ZVAO - MITAR: Muharem Bazdulj o procvatu stripa i vesternizaciji popularne kulture (VIDEO)

J. S.

08. 07. 2022. u 22:28

NOVO predavanje u okviru serijala Arheologija Atlantide, Muharem Bazdulj posvećuje čoveku sa čijim su se angažmanom ljudi na prostoru bivše Jugoslavije često sretali, nesvesni njegovog pravog imena.

ФРЕДЕРИК ЕШТОН СЕ ЗВАО - МИТАР: Мухарем Баздуљ о процвату стрипа и вестернизацији популарне културе (ВИДЕО)

Foto: A. Šemić

Za lik i delo Mitra Miloševića važan je i kontekst u kom pregnuća ovog svestranog umetnika dolaze do izražaja, budući da je reč o periodu „vesternizacije popularne kulture" koji je nastupio nakon što je Jugoslavija izašla iz sovjetske sfere.

Pojava i procvat stripa i žanrovske književnosti, dva ključna punkta na prostoru Jugoslavije, imali su u velikim novinskim kućama – „Vjesnik" u Zagrebu i „Dnevnik" u Novom Sadu. Osnivač edicije „Lunov Magnus Strip" u „Dnevniku" u okviru koje je izašlo 997 brojeva bio je upravo Milošević, koji je čuvenog junaka Luna ovekovečio u 74 romana i tridesetak stripova.

Bazdulj navodi da je jugoslovenska popularna kultura više bila italijanizovana nego amerikanizovana i da je, osim u stripovima izdavačke kuće Boneli u okviru pomenute edicije, lep umetnički trag Italije ugrađen i u brojna kinematografska ostvarenja sa ovih prostora. 

Mitar Milošević imao je zanimljiv život koji je većim delom i danas neistražen – nakon priključivanja partizanskom pokretu istakao se kao hrabar borac, iz rata je izašao sa oficirskim činom, a novinsku karijeru je počeo kao reporter pijačnog barometra. Imao je brojne pseudonime, od kojih je najpoznatiji Frederik Ešton. Miloševićevi romani imali su ogromne tiraže – 10 miliona primeraka prodato je samo u Jugoslaviji, a kako je reč o delima koja su išla od ruke do ruke, može se pretpostaviti da je u to vreme Miloševića čitalo 100 miliona ljudi.

Bazdulj ističe kako su pojedinosti koje su danas poznate o životu ovog kulturnog delatnika u najvećoj meri rezultat retkih intervjua, tokom kojih je o sebi otkrio da ne puši i ne pije, a da nakon infarkta nije više sposoban da roman napiše za sedam dana i da mu je zbog srčanih smetnji potrebno mesec dana da oblikuje jedno delo.

Predavanje Muharema Bazdulja „Mitar Milošević: Kralj ponoći, prosjak zore" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!