IMA 72 GODINE, IDE PEŠKE DO PEKINGA: Italijanka Vijena Kamarota na putu dugom 22.000 kilometara stigla u Srbiju preko prelaza Tovarnik - Šid

Smiljka KOSTIĆ

03. 06. 2022. u 12:00

Italijanka Vijena Kamarota (72), koja je pre mesec dana krenula peške sa malog ostrva u venecijanskoj laguni Lazareto Nuovo do Pekinga, stigla je u četvrtak u Šid.

ИМА 72 ГОДИНЕ, ИДЕ ПЕШКЕ ДО ПЕКИНГА: Италијанка Вијена Камарота на путу дугом 22.000 километара стигла у Србију преко прелаза Товарник - Шид

Foto S. K.

Na svom proputovanju kroz Srbiju u ovom pograničnom mestu ostaće dva dana. Kamarota kaže da se njena ruta zove pešačenje mira, a promovisaće zemlje kroz koje prolazi do krajnjeg cilja - Pekinga. U zemlju svile trebalo bi da stigne za 1.460 dana i pređe 22.000 kilometara. Kako navodi - za nju to neće biti neki problem!

Posle Slovenije i Hrvatske, sa velikim rancem na leđima na kojem je zakačena italijanska zastava, kroz granični prelaz Tovarnik - Šid prešla je u Srbiju, treću zemlju puta.

- Prvi put sam u Srbiji, nadam se ne i poslednji, kod vas ću se zadržati dva dana, a onda idem prema Beogradu, pa za Bugarsku - rekla je za "Novosti" Vijena, kojoj smo na samoj granici poželeli dobrodošlicu.

Kinezi iz Italije javili Kinezima iz Srbije da dočekaju Vijenu / Foto S. K.

Poprilično toplo i sparno vreme nije je izmorilo, flašica vode u ruci i laganim koracima napred. Kaže da dnevno putuje 5-6 sati, što joj je dovoljno kako se ne bi umorila.

- Nemam ništa isplanirano, već moji planovi nastaju dan za danom. Obišla sam mnogo zemalja u svom životu, ali ne mogu da izdvojim nijednu, jer je svaka lepa na svoj način - priča Vijena, dodajući da joj se u svakom gradu najviše dopadnu trgovi.

Zaljubljena je u istoriju drugih zemalja i kulturu raznih naroda, a za ovaj put, govori, pripremala se nekoliko godina. Ponela je i knjige Marka Pola.

- O Srbiji ništa ne znam, nadam se da ću videti znamenitosti ovoga kraja - priča Vijena, koja ima tri ćerke i troje unučadi.

Vijena sa novinarkom "Novosti" / Foto S. K.

Na graničnom prelazu dobrodošlicu joj je uputio i Li Šu. On kaže da ga je njegov prijatelj Kinez koji živi u Italiji zamolio da sačeka Kamarotu, a onda je iz automobila izvadio transparent sa natpisom: "Dobro došli u Srbiju, stopama Marka Pola, Putem svile, od Venecije do Pekinga, 22.000 km".

U Šidu, Vijenu je dočekala Zorica Grahovac, direktorka Turističke organizacije Šid, koja je istakla da će se potruditi da joj boravak učine što lepšim.

- Nadamo se da će obići naše istorijske, kulturne i prirodne lepote, koliko joj vreme dozvoli - kazala je Grahovčeva i ponudila Italijanki da poseti Galeriju "Sava Šumanović" i manastir Sv. Petke u Berkasovu.

PROĆI ĆE KROZ 15 ZEMALjA

Kamarota je prva žena na svetu koja će prepešačiti 15 zemalja, među kojima je i Srbija. Do sada je prešla Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, stigla je u Srbiju, a zatim slede Bugarska, Turska, Gruzija, Azerbejdžan, Iran, Turkmenistan, Tadžikistan, Kirgistan, Mongolija i Kina.

Zorica Grahovac, direktorka TO Šid / Foto S. K.

PUTUJE 24 GODINE

Vijena od 1996. godine putuje, zapisuje, šalje utiske, prenosi kulturu Italije i spoznaje kulture drugih zemalja. Pešačila je kroz Portugaliju, Palestinu, Izrael (Put Hrista), Patagoniju, Madagaskar, Nepal. Stigla je i do Himalaja, Tibeta, Mont Everesta, Brazila...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!