U VOJVODINU PO KUĆU: Interesovanje mladih za program države za preseljenje na selo ogroman

B. Caranović

14. 03. 2022. u 10:01

PRIJAVE na novi konkurs za kuće na selu pristižu munjevitom brzinom.

У ВОЈВОДИНУ ПО КУЋУ: Интересовање младих за програм државе за пресељење на село огроман

Ministar Milan Krkobabić u domaćinstvu u Paragama, Foto M. Miškov

Prema proceni ministra za brigu o selu Milana Krkobabića, ove godine će novac iz njihovog programa kojim se mladima nudi mogućnost da obezbede krov nad glavom i okućnicu u selima širom Srbije, planuti i brže nego lane. U prvom krugu, kada je deljeno 686,5 miliona dinara, a kupljena 651 seoska kuća, na prvom mestu po broju zainteresovanih bila su naselja Bačke Palanke. I ovoga puta, kažu nadležni sa ovog lokala, vlada veliko interesovanje za život u Vojvodini.

Novi poziv za dodelu kuća na selu, na koji mogu da konkurišu svi žitelji Srbije koji imaju od 18 do 45 godina i žele da ostanu na selu ili da odu tamo da žive, a nisu vlasnici nekretnine, raspisan je 22. februara. Trajaće do 1. novembra, ali ako prijave budu stizale ovim tempom, pola milijarde dinara biće mnogo ranije podeljeno.

Kako nam je rekao Mita Lačanski, zamenik predsednika Opštine Bačka Palanka, čak 48 mladih je izabralo njihova sela, a i ovoga puta pružaju svu podršku i pomoć zainteresovanima da apliciraju na javnom konkursu za dodelu novca. Već se javilo 13 porodica. Lane su najtraženija sela bila Gajdobra, Despotovo, Mladenovo, Nova Gajdobra, Obrovac, Parage, Pivnice, Silbaš i Tovariševo.

- Ovde je kvalitetna zemlja, plodna, postoji kompletna infrastruktura, a zbog jakih industrija koje rade punom parom, nemamo nezaposlenih - otkriva magiju Bačke Palanke Milovan Savić, sekretar Mesne zajednice Gajdobra. - I dalje je kod nas lako doći do posla. U proizvodnji hulahopki, elektromotora i PET ambalaže, radi veliki broj meštana. Uz to, blizu su Bačka Palanka i Novi Sad, a nema gradske buke, gužve i stresa.

Misija da se sela ožive i mladi vrate u njih, sve više postaje stvarnost.

Ovoga puta u prijavama za maksimalnih 1,2 miliona dinara ili oko 10.000 evra za kupovinu kuća, najbrži su bili žitelji Dimitrovgrada i Bača. Odmah za njima počele su da stižu prijave i za kuće u selima Odžaka, Kanjiže, Mionice, Jagodine.

- Nema stajanja, nastavljamo punom parom! Kuće su tu, njih 150.000. Koliko god bude interesovanja, država će izlaziti u susret i izdvajati sredstva za te namene. Još 500 porodica može da računa da će ove godine dobiti svoj dom na selu - kaže ministar za brigu o selu i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Krkobabić.

- Ova akcija naišla je na izuzetan prijem građana. Onoliko koliko bude zahteva, koliko bude interesovanje mladih ljudi, toliko će i država biti spremna da izdvaja sredstva za te namene. Dodeljivaće se po redosledu podnetih prijava - do utroška, a najkasnije do 1. novembra.

Ilustracija V. N.

Pravo da apliciraju imaju mladi bračni i vanbračni parovi, samohrani roditelji i mladi poljoprivrednici do 45 godina za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima. Kuća kupljena ovim novcem ne može da se proda deset godina.

Prema podacima Ministarstva za brigu o selu, najniži iznos do sada dodeljen je za nekretninu u vrednosti od 348.280 dinara, odnosno oko 3.000 evra u Opštini Knjaževac - selo Gornja Kamenica.

AKTIVIRANO 300 HEKTARA ZEMLjE

PROSEK godina prijavljenih na konkursu je oko 30 godina. Mladi su hrabriji i odlučniji, a ima i porodica sa troje, četvoro i petoro dece, rekao je Krkobabić.

Rezultati prošlog konkursa su da je svoj dom na selu dobilo 515 parova, 81 poljoprivrednik i 55 samohranih roditelja. Aktivirano je 300 hektara zemlje koja nije bila obrađivana, 519 mladih je i ranije živelo na selu, dok su se u 132 kuće uselili ljudi koji su prešli iz grada. Čak 360 prijavljenih prethodno je živelo u zajednici, dok ih je 265 iznajmljivalo nekretnine.

HOĆE I U PIROT, ALEKSINAC...

OSIM Bačke Palanke, na listi omiljenih bila su sela u Apatinu, Kikindi, Kuli, Somboru, a na jugu u Pirotu, Aleksincu, Dimitrovgradu, Svilajncu. Nove ukućane prošle godine dobile su 33 kuće somborskih sela. U opštini Kula su najtraženija - Kruščić, Lipar, Nova Crvenka, Ruski Krstur i Sivac, a u Novoj Crnji - Aleksandrovo, Vojvoda Stepa, Radojevo, Srpska Crnja i Toba.

U centralnoj Srbiji najveće interesovanje je bilo za sela u okolini Pirota, gde je useljeno 12 starih kuća. Kod Dimitrovgrada su na prošlom konkursu oživela domaćinstva u Gojinom Dolu, Gradinju, Željuši i Lukavici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)