PREMINUO EPISKOP LUKA: Patrijarh Porfirije se potresnim rečima oprostio od njega (FOTO)

Novosti online

18. 12. 2021. u 07:30

EPISKOP zapadnoevropski Luka preminuo je u petak u popodnevnim časovima, saopšteno je iz iz Eparhije zapadnoevropske.

ПРЕМИНУО ЕПИСКОП ЛУКА: Патријарх Порфирије се потресним речима опростио од њега (ФОТО)

Foto: Printskrin Instagram/porfirije_patrijarh

Od episkopa Luke se oprostio i partijarh srpski Porfirije.

"Sa bolom u srcu, ali sa verom u Boga i nadom na život večni u Spasitelju našem Isusu Hristu, opraštamo se od našeg brata i saslužitelja u Gospodu, episkopa Zapadnoevropskog Luke (Kovačevića).

Blaženopočivšeg Vladiku Luku sam poznavao dugi niz decenija, još od studentskih dana. Sa iskrenom verom i apostolskom jednostavnošću gromoglasno je pronosio Reč Hristovu krajevima sveta u kojima su živeli pravoslavni Srbi, prvo u Australiji i na Novom Zelandu (1992-1999), pa potom širom Zapadne Evrope, stolojući skoro dve i po decenije u gradu svetlosti, Parizu (1997-2021).

Neka te Vladiko dragi pred Prestolom Božijim sačekaju Svetitelji i Anđeli Božiji, zajedno sa Presvetom Bogorodicom, moleći se Gospodu Hristu, Jagnjetu Božijem, za spasenje svih nas.

Večan ti spomen blaženstva dostojni Vladiko!", napisao je patrijarh na instagramu.

Episkop Luka rođen je 30. oktobra 1950. godine u Piskavici kod Banjaluke. Bogosloviju Sveta Tri Jerarha u manastiru Krka završio je 1971. godine, a studije teologije 1982. godine na Institutu Svetog Sergija u Parizu.

Zamonašen je 26. juna 1976. godine, a zatim na praznik Svetog proroka Jeliseja, rukopoložen u čin jeromonaha od strane episkopa australijsko-novozelandskog Nikolaja.

Od 1982. do 1992. godine bio je sabrat manastira Svetog Save u Ilajnu, Australija.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve, na redovnom zasijedanju u maju 1992. godine, izabrao je arhimandrita Luku za episkopa australijsko-novozelandskog.

Čin episkopske hirotonije u Manastiru Vavedenje u Beogradu, 17. avgusta 1992. godine učinio je patrijarh Pavle uz sasluženje većeg broja episkopa. Iste godine u manastiru Svetog Save u Ilajnu, ustoličen je u tron episkopa australijsko-novozelandskih.

1997. godine izabran je za episkopa Eparhije zapadnoevropske sa sedištem u Parizu.

Sa položaja episkopa Eparhije zapadnoevropske, obavljao je dužnost administratora Eparhije australijsko-novozelandske sve do 1999. godine.

Datum i vreme sahrane episkopa Luke biće naknadno objavljeni.

BONUS VIDEO: SVEDOK SRPSKOG STRADANJA - Manastir Pakra u Slavoniji doživeo sudbinu našeg naroda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!