ZA NAJUGROŽENIJE PENZIONERE: Imaju pravo na ovu vrstu pomoći PIO fonda

Novosti online

12. 12. 2023. u 16:10

Pravilnik o društvenom standardu korisnika penzija RF PIO, pored besplatne desetodnevne rehabilitacije penzionera u banjama, kulturnih i sportsko-rekreativnih manifestacija, davanja određenih pogodnosti korisnicima penzija koji su korisnici penzionerskih kartica Fonda, propisuje i još jedan vid društvenog standarda korisnika penzija – solidarnu pomoć.

ЗА НАЈУГРОЖЕНИЈЕ ПЕНЗИОНЕРЕ: Имају право на ову врсту помоћи ПИО фонда

Foto: Arhiva VN

Solidarna pomoć se dodeljuje u tipiziranim paketima koji sadrže osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu. Ovaj vid društvenog standarda realizuje se na nivou opštinskih udruženja, odnosno odbora korisnika penzija, a sredstva se opredeljuju prema broju korisnika penzija čija visina ne prelazi iznos najniže penzije, što je ove godine 20.631,53 dinara.

Prednost prilikom ostvarivanja prava na ovaj vid pomoći ima samohrani korisnik ili korisnik u višečlanom domaćinstvu u kome je jedini izvor prihoda penzija i navršene godine života korisnika, pri čemu prioritet imaju korisnici penzije koji su stariji.

Neka udruženja su sve već obavila i dodelila pakete najugroženijim korisnicima, a kod nekih su konkursi i dodele u toku i paketi će biti podeljeni do kraja godine.

Ukupna sredstva za ove namene u 2023. godini iznose nešto više od 51,5 miliona dinara, a koliko će korisnika na nivou svakog udruženja dobiti ovu vrstu pomoći zavisi od opredeljenih sredstava i cene unificiranih paketa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)