FELJTON - TESLA PRVI POKRENUO AUTOMOBIL NA STRUJU: Instalirao vozilo koje se kretalo primajući energiju preko antene

Piše: Mark Dž. Sajfer

16. 03. 2023. u 18:00

U RAZDOBLjU od 1925. do 1938. godine , Tesla je pregovarao sa Majronom Tejlorom, izvršnim direktorom ”Ju-Es stila”.

ФЕЉТОН - ТЕСЛА ПРВИ ПОКРЕНУО АУТОМОБИЛ НА СТРУЈУ: Инсталирао возило које се кретало примајући енергију преко антене

Foto: Iz knjige "Čarobnjak"

Zainteresovan za tu čeličanu  iz raznoraznih razloga, uvek čudesni izumitelj osmislio je posebnu opremu za prečišćavanje rude, ”degasifikaciju čelika”, kao i za konzervaciju sumpora tokom obrade železa. Krajem dvadesetih pitao je Tejlora da li može da postavi tu opremu da bi video da li će taj postupak funkcionisati. Tejlor se složio s tim i Tesla je otputovao u jednu fabriku u Vorčesteru u septembru 1931. da bi je postavio. Iako se nadao uspešnom predstavljanju, to se, izgleda, nije desilo jer se u arhivama te kompanije nalazi samo jedan kratak pasus o poslovanju sa Teslom.Teslin krajnji plan, koji izgleda nije bio isproban, bio je da postavi turbine bez lopatica na sistem za ispuštanje toplote. Zamisao je bila da se ogromna količina suvišne toplote pretvori u koristan elektricitet. Kako je bio večiti borac za očuvanje okoline, to mu je bilo jedno od najboljih rešenja.

Iz Vorčestera, Tesla je otišao u Bafalo zbog nekog tajnog eksperimenta, po rečima Petra Save, njegovog rođaka iz Njujorka. Tamo je izumitelj navodno prepravio automobil koji je, sudeći po toj priči, išao na električnu energiju iz spoljašnjeg izvora. Automobil je bio obični  ”pirs-erou”, ali motor je bio uklonjen, a umesto njega ugrađeni neki drugi delovi. Kvačilo, menjač i prenos ostali su na vozilu... Ispod haube, bio je električni motor bez četkica povezan sa motorom automobila (ili na njegovom mestu)... Tesla nije želeo da otkrije ko je napravio motor.

NA ISTRUMENT tabli nalazio se ”prijemnik energije” koji se sastojao od kutije... sa 12 radio cevi... Uspravna antena, sa šipkom od 6 stopa (1,8 m), bila je postavljena i spojena sa ”prijemnikom energije”, koji je opet bio povezan sa motorom pomoću dva velika, upadljiva kabla...

Tesla je utaknuo njihove utikače pre početka i rekao: ”Sad imamo energiju”. Ako je verovati toj priči, značilo bi da je Tesla postavio jedan od svojih moćnih oscilatora blizu Nijagarinih vodopada da bi obezbedio bežični prenos energije potrebne za pogon vozila. Druga mogućnost je da je Tesla isprobavao jednu od svojih benzinskih ili parnih turbina u automobilu, a da ju je Savo zamenio za uređaj za bežični prenos.

Trag o ovom poduhvatu zabeležio je New York Herald Tribune: ”Vremešni izumitelj, visok i mršav, gotovo duh, u smeđem fraku kakav su nosili stariji ljudi pre Prvog svetskog rata, primio je novinare u prostorijama hotela ”Njujorker”, gde i živi. Pre nego što je počeo da govori o trenutnom radu, nabrojao je svoja dostignuća iz prošlosti koja mu daju za pravo više nego Edisonu, Stajnmecu ili bilo kome drugom da se nazove ocem električnog doba.”
Ajštajnovi saradnici u eksperimentima koristili su Teslin kalem da razbiju atom

POJAVIO se  novi kralj. Još od 1919, kada je potvrđena njegova teorija relativiteta po kojoj je svemir elipsast i svetlost putuje istom brzinom bez obzira na kretanje svog izvora, Ajnštajn je počeo da zauzima mesto koje je prethodno pripadalo tehničkim čarobnjacima poput Bela, Edisona, braće Rajt ili Tesle. Prvi put postavljene 1905, Ajnštajnove teorije nisu samo promenile stav većine o univerzumu i taj samouvereni njutnovski svet u kome je odrastao stari mag, već su ugrozile i Teslin položaj najvećeg mislioca. Iako je merenje zvezdane svetlosti koja je okružila Sunce tokom pomračenja 1919. bio eksperimentalni dokaz Ajnštajnovog novog postulata,  teorijski fizičar je većim delom bio baš to, teoretičar, dok je Tesla, kao praktični stvaralac novih tehnologija, mogao da dokaže svoje pretpostavke u svakodnevnom svetu. To je bila prednost izumitelja koju je on iskoristio da napadne skorojevića sa Nobelovom nagradom.

Pošto je Ajnštajnova teorija odbacila teoriju etra iz 19. veka, objašnjeno je da je savijanje svetlosnih zraka oko velikih tela uzrok krivljenja univerzuma na principima koji nisu u skladu sa Euklidovom geometrijom. To je u suštini postao nov, apstraktniji etar. Matematičke jednačine tačno su predvidele nivo savijanja koje se odigrava. ”U opštem relativitetu, gravitaciono polje i struktura ili geometrija prostora su isti... Gravitaciono polje jeste zakrivljeni prostor”.

Tesla se nije nimalo slagao sa konceptom zakrivljenog prostora tvrdeći da je ”protivurečan”. Pošto ”svaka akcija ima odgovarajuću reakciju”, Teslinom jednostavnom umu je sinulo ”da zakrivljeni prostori moraju reagovati na tela i, izazivajući suprotan efekat, ispravljati se”.  Po Tesli, svetlost se savijala zbog toga što velika tela (na primer, Sunce) imaju polje sile koje utiče na njih.

Foto: Iz knjige "Čarobnjak"

Teslino tajno oružje sa čestičnim snopom

Da ironija bude veća, Ajnštajnovi saradnici na Karnegiju u Vašingtonu koristili su Teslin kalem u svojim novim eksperimentima u kojima su pokušavali da pocepaju atom, dok je Tesla raspravljao o mističnijem izvoru energije, kosmičkim talasima.

Princip po kom se snaga za pokretanje svetskih mašina može dobiti iz kosmičke energije koja upravlja univerzumom, otkrio je Nikola Tesla, istaknuti fizičar i izumitelj...
Taj princip, zasnovan na crpenju izvora energije, koja je opisana kao ”sveprisutna u neograničenim količinama” i koja se može prenositi kabelom ili bežičnim putem od centralnog postrojenja u bilo koji deo sveta, ukloniće potrebu za ugljem, naftom, gasom ili bilo kojim drugim gorivom... ”Glavni izvor kosmičke energije za Zemlju jeste Sunce”, rekao je dr Tesla, ali ”noć neće prekinuti dotok nove energije”.

Desetog jula 1931. Tesla je napunio 75 godina. Time  je odao počast starom izumitelju stavivši njegov portret na naslovnu stranu. Dat je kratak pregled Teslinog života i razmatrano je njegovo najnovije, tajanstveno istraživanje o kontrolisanju ”potpuno novog i nepoznatog izvora (energije)”. Nevoljan da otkrije više pojedinosti o tom pomoćnom sredstvu, uvaženi rušilac tradicija zapanjio je novinara govoreći posredno o svom najezoteričnijem izumu, ”teslaskopu”, uređaju za slanje signala obližnjim zvezdama. ”Mislim da ništa ne može biti važnije od međuplanetarne komunikacije. Ona će svakako biti ostvarena jednog dana, a potvrda da postoje druga ljudska bića u svemiru koja rade, pate i bore se kao i mi, imaće čaroban uticaj na ljudski rod i položiće temelje sveopšteg bratstva koje će trajati koliko i samo čovečanstvo”. Ni Hjugo Gernsbak to ne bi bolje rekao.

TAJNE O NOVIM PRONALASCIMA

U OKTOBRU 1931. umro je Tomas Alva Edison, svetla u gradu bila su prigušena u čast preminulog velikana. Možda su njegova smrt,  novi talas laskanja ili poodmakle godine naterale Teslu da prekine sa izbegavanjem publiciteta. Šta god da je bio razlog, od 1931. izumitelj je svake godine na svoj rođendan pozivao štampu da bi objavio svoje poslednje pronalaske. Nadaren poput pisca kriminalističkih priča, elektrotehničar je širio tajne o svojim novim delima, otkrivajući pomalo svake godine.

Svoje poštovanje iskazali su svi (mnogi su već citirani u ovom tekstu): E. F. Aleksanderson, B. A. Beren, V. H. Breg, Li Deforest, Gejno Dan, Džek Hamond, A. E. Keneli, Artur Korn, Oliver Lodž, Robert Milikan, D. Mekfarlan Mur, Valdemar Poulsen, Čarls F. Skot, Georg Graf fon Arko, H. H. Vestinghaus i Albert Ajnštajn. Poznate ličnosti koje su odbile tu molbu bile su Guljelmo Markoni i Mihajlo Pupin.

SUTRA: DIRLjIVO POMIRENjE SRPSKIH VELIKANA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)