TERAPIJA KOJA OBEĆAVA: Lek sa LSD-om duplo bolje oslobađa od anksioznosti

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

04. 05. 2024. u 12:00

LEČENjE pacijenata sa mentalnim poremećajima jednom od najjačih halucinogenih droga (LSD) posle više od decenije istraživanja dobilo je epilog.

ТЕРАПИЈА КОЈА ОБЕЋАВА: Лек са ЛСД-ом дупло боље ослобађа од анксиозности

Foto Shutterstock

Iako je ovo dug vremenski period koji bi trebalo da sačekaju oboleli od mentalnih bolesti, ova informacija po mišljenju stručnjaka ohrabruje, jer je reč o veoma efikasnom leku.

- Medikament MM-120 je terapija koja je, pre svih, obećavajuća za pacijente sa generalizovanim anksioznim poremećajem - kaže za "Novosti" Marko Stojanović, farmakolog Instituta za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu. - Inicijalni rezultati pokazuju da doza ovog leka od svega 100 mikrograma ima dvostruko veći efekat od lekova koji se sad smatraju standardnom terapijom za anksioznost. Istraživanja su pokazala i da jedan od dva pacijenta nakon primene samo jedne doze MM-120 ostaje u remisiji, odnosno fazi kada nema simptoma bolesti, i kada je ona pod kontrolom, posle 12 nedelja.

Foto Shutterstock

Naš sagovornik napominje da je veoma bitna činjenica što se ovaj novi lek primenjuje samo jednom tokom 12 nedelja, što može da poveća saradljivost pacijenata koji odbijaju da piju lekove svaki dan:

- Klinička ispitivanja su pokazala da MM-120 ima i neželjena dejstva i ona uglavnom proističu od efekata LSD - kaže Stojanović. - A, najčešće je reč o pojavi iluzija i halucinacija.

Jedna američka farmaceutska kompanija uspela je da prozvede lek MM-120 na bazi LSD koji je od Američke uprave za hranu i lekove označen kao "probojna terapija", što znači da bi ovaj lek mogao da se nađe na tržištu Amerike za dve do tri godine, a za pacijente u Srbiji za nekih desetak.

SINTETISAN 1938.

LSD ili dietilamid lizergične kiseline je jedan od najjačih halucinogena. Sintetisan je 1938. godine iz gljivice ražana glavica. Konzumiranje je postalo popularno 60-ih godina, 1967. proglašen je ilegalnom drogom. Pojavljuje se u raznim oblicima: beli prašak rastvorljiv u vodi i alkoholu, u obliku malih belih pilula ili prašaka u različito obojenim kapsulama, u obliku bombona ili obojenih kocki šećera, u obliku drogom natopljenih komadića papira sa crtežima.

Rezultati istraživanja mentalnog zdravlja u Srbiji, koje je sprovedeno kroz projekat nemačko-srpske razvojne saradnje "Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe" pokazali su da u našoj zemlji 15,6 odsto stanovništva ima prisutne simptome depresije, 7,2 odsto anksioznosti, dok je 1,6 odsto stanovništva u visokom riziku od suicida. Među posebno ugroženom kategorijom nalaze se i mladi između 15 i 30 godina. Istraživanje Krovne organizacije mladih pokazalo je da se čak polovina omladinaca u Srbiji oseća anksiozno, a istovremeno je svaki drugi izložen nekoj vrsti nasilja.

Lek MM-120 (LSD D-tartarat) je proizvod koji razvija kompanija "Majnd Medisin", a trenutno se nalazi u fazi kliničkih ispitivanja, pri čemu je završena druga B faza istraživanja. Pre nego što se lek pojavi na tržištu, neophodno je okončati treću fazu kliničkih studija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)