ŠIPAK UBLAŽAVA REUMATSKI BOL: Lek iz prirode - rudnik vitamina C, diuretik, čuva srce, snižava holsterol

I. K.

09. 11. 2023. u 08:00

ZA lekovita svojstva šipka odavno se zna, ali najnovija istraživanja su pokazala da ovaj plod nije dobar samo za jačanje imuniteta, već može da ublaži reumatske bolove.

ШИПАК УБЛАЖАВА РЕУМАТСКИ БОЛ: Лек из природе - рудник витамина Ц, диуретик, чува срце, снижава холстерол

Foto Shutterstock

Veruje se da se konzumiranjem šipka jača pokretljivost zglobova, ublažava bol. Prema nekim studijama, šipak štiti ćelije hrskavice koja podupire svaki pokret kostiju. Savetuje se i konzumacija čaja od šipka kao dobra preventiva.

Osim navedenog, visok procenat voćnih i pektinskih kiselina čini šipak odličnim diuretikom. Smatra se da čisti bubrege od nagomilanih toksina i na taj način podstiče njihovo ispravno funkcionisanje. U narodnoj medicini najčešće se koristi u obliku čaja od šipka za lečenje gripa i prehlade. Sadrži velike količine vitinama C pa tako ublažava simptome gripa i snižava visoku telesnu temperaturu.

Foto: Free Images Pixabay

Crveno-narandžastu boju šipak ima zahvaljujući karotenoidnim pigmentima kao što su likopen i beta karoten, koji štite zdravlje očiju i kože. Antioksidansi kao što su vitamin C, katehini, kvercetin i elaginska kiselina smanjuju upalne procese i štite telo od oksidativnog stresa. Vitamin C ima ključnu ulogu u sintezi kolagena.

Konzumacija šipka može biti dobra za srce, jer snižava vrednosti holesterola i krvnog pritiska. U nekim studijama je utvrđeno da su osobe koje su koristile šipak regulisale vrednosti krvnog pritiska, ukupni holesterol i posebno LDL ili "loš" holesterol.

Foto: Free Images Pixabay

Pripremite čaj

ČAJ od šipka priprema se tako što se jedna kašika mrvljenog ploda prelije šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15 do 20 minuta, procediti. Pije se tri do četiri puta dnevno po šolja čaja.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)