OSLUŠKUJTE SIGNALE KOJE TELO ŠALJE: Ovo je 8 znakova koji ukazuju da imate neki zdravstveni problem

I. K.

27. 10. 2023. u 15:00

PROBLEMI narušenog zdravlja po pravilu se retko ispoljavaju tako da primoraju na odlazak lekaru.

ОСЛУШКУЈТЕ СИГНАЛЕ КОЈЕ ТЕЛО ШАЉЕ: Ово је 8 знакова који указују да имате неки здравствени проблем

Foto Shutterstock

U većini slučajeva simptomi su diskretni. To je glavni razlog zbog kojeg se većina bolesti otkrije u poodmakloj fazi. Iako je svest o očuvanju zdravlja danas na mnogo višem nivou nego što je to bila pre neku deceniju, i dalje je većina sklona da zanemaruje signale koje im telo šalje.

Ovom prilikom vam ukazujemo na nekoliko simptoma koji mogu da ukažu na ozbiljno narušeno zdralje.

Foto: Profimedia

 

Žeđ i umor

Dobro je poznato da otpornost na insulin (insulinska rezistencija) može dovesti do visokog nivoa šećera u krvi. To može oštetiti nerve i krvne sudove. Takođe, može dovesti i do pojave dijabetesa. Ukoliko osećate mravinjanje u nogama ili pretaranu žeđ i umor, treba potražiti savet lekara koji će pomoći u otkrivanju problema.

Problemi sa ravnotežom

U slučaju neurološke bolesti - multiple skleroze, imunološki sistem napada ovojnice nerva, što za uzrok ima otežan prolazak signala kroz nerve. U tim situacijama vrtoglavica i neravnoteža, posebno dok se hoda su neki od simptoma na koje obavezno teba obratiti pažnju i sprovesti dalju dijagnostiku.

 

Pojava učestalih stolica

Zapaljenske bolesti creva imaju dva glavna oblika: ulcerozni kolitis i Kronova bolest. U oba slučaja, imunološki sistem preterano reaguje izazivajući upalu u debelom i tankom crevu, ali i stvarajući promename strukture tkiva organa digestivnog trakta, suženjima, fistulama. Jedan od prvih simptoma, pored bola u stomaku, su česte i sluzave stolice. Drugi simptomi mogu biti mučnina, bol u zglobovima, groznica i osip na koži.

Foto: Shutterstock

Bol u donjem delu leđa

Bol i ukočenost u donjem delu leđa, posebno ujutro, može da ukazuje na bolest lokomotornog sistema koja se naziva ankilozirajući spondilitis. U ozbiljnim slučajevima, javlja se gubitak celokupne pokretljivosti. Rano otkrivanje bolesti i primena adekvatne terapije može pomoći da se bolje kontroliše postojeće stanje.

Foto: Shutterstock

Hroničan umor

To je jedan od tipičnih znakova dugotrajne upale i uobičajen znak upalnih procesa u organizmu poput fibromijalgije, multiple skleroze, lupusa i reumatoidnog artritisa.

Foto Shutterstock

Suvo oko

Suvo oko je čest simptom hronične upale u organizmu. Jedan od razloga pojave suvog oka je Sjogrenov sindrom koji utiče na pljuvačne i suzne žlezde. Osećaj poput peska ili peckanja u očima, oticanje pljuvačnih žlezda i suvoću u nosu i grlu je razlog za posetu lekaru. Uz pomoć medikamenata je moguće olakšati simptome i izbeći ozbiljne komplikacije poput gubitka vida.

 

Foto: Free Images Pixabay

Zaboravnost

Sposobnost pamćenja i razmišljanja može biti narušena kada telo pokazuje znakove upale. Naučnici nastavljaju da proučavaju ovu vezu. Rani nalazi sugerišu da hronična upala može doprineti razvoju Alchajmerovej bolesti i drugih stanja koja uzrokuju demenciju. Ovo posebno važi za starije osobe. Planovi zdrave ishrane poput primene mediteranske dijete za rezultat imaju ublažavanje upale u organizmu i očuvanje funkcija mozga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!