OTIČU VAM I TRNU PRSTI, OSEĆATE BOL? Kad ne pomažu lekovi i vežbe - operacija

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

01. 10. 2023. u 12:00

KADA se zbog trnjenja prstiju šake, otoka i bola postavi dijagnoza sindroma karpalnog tunela, trebalo bi da znate da lečenje može da bude vrlo efikasno i brzo, ali ponekad može i da potraje, i da je neophodan hirurški zahvat.

ОТИЧУ ВАМ И ТРНУ ПРСТИ, ОСЕЋАТЕ БОЛ? Кад не помажу лекови и вежбе - операција

Foto: Shutterstock

Doktor Boban Stepić, neurolog, kaže da je u određivanju terapije sindroma karpalnog tunela najbitnije da se utvrdi uzrok nastanka:

- Uzrok može da bude ponavljanje povrede nekim pokretima ili držanjem zgloba ručja, ali se moraju isključiti i potpomažući činioci kao što su elektrolitni, hormonski i vaskularni poremećaji.

Naš sagovornik kaže da je prva terapijska opcija nakon utvrđivanja uzroka tegoba, primena lekova.

- Lečenje se sprovodi i fizikalnim procedurama, ortozama(steznicima), lokalnom i sistemskom primenom antiinflamatornih lekova, blokadama nerva - kaže dr Stepić. - U slučaju terapijskog neuspeha i prolongiranja tegoba, pristupa se operativnom lečenju, odnosno otklanjanju pritiska na nerv, što je vrlo efikasno.

Sindrom karpalnog tunela češći je kod žena jer one imaju anatomski manji karpalni kanal, pa je porast pritiska na nerv u njemu značajno češći. Gojaznost je takođe važan faktor rizika za njegov nastanak. Dijabetes, takođe, vrlo često dovodi do sindroma karpalnog tunela, čak i insulinska rezistencija. Ovaj sindrom može da bude i prvi znak reumatoidnog artritisa, ili pak sistemske bolesti vezivnog tkiva. Iz tog razloga, neophodan je pregled više specijalista, pre svih neruologa i reumatologa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata