ZA PET MINUTA OTKRIVA DO 35 ČESTICA: Naučnici napravili aparat koji u vazduhu detektuje izazivač korone

V. N.

02. 08. 2023. u 12:08

NAUČNICI Univerziteta Vašington u Sent Luisu u Misuriju konstruisali su uređaj koji može da otkrije u vazduhu prisustvo virusa koji izaziva kovid 19 za svega nekoliko minuta.

ЗА ПЕТ МИНУТА ОТКРИВА ДО 35 ЧЕСТИЦА: Научници направили апарат који у ваздуху детектује изазивач короне

Foto: Shutterstock

Kako prenosi Science news, aparatu, malo većem od tostera, potrebno je pet minuta da otkrije sedam do 35 virusnih čestica po litru vazduha, što je otprilike jednako "osetljivo" koliko i testovi nazalnih briseva PCR.

- Ovaj detektor uvlači 1.000 litara vazduha po minuti, nakon čega se virusi pomoću "mini-ciklona" hvataju unutar aparata i koncentrišu za analizu. Neuhvaćeni virusi u tečnosti filtriraju se iz vazduha pomoću HEPA filtera pričvršćenog na uređaj. Nakon pet minuta sakupljanja, tečnost se pumpa u biosenzor - rekao je jedan od naučnika sa Univerziteta Rajan Čakrabarti.

On dodaje da se unutar biosenzora nalaze nanotela koja šiljatim proteinima hvataju virus u prolazu, nakon čega struja prođe kroz nanotela, izazivajući oksidaciju tirozinskih aminokiselina u proteinu šiljaka ili gubitak elektrona i tako uređaj detektuje oksidaciju i signalizira da je virus prisutan u vazduhu.

Da bi testirali detektor, istraživači su poslali uređaj u stanove dve osobe koje su imale kovid 19 infekcije.

Međutim, potrebno je prevazići još nekoliko prepreka, među kojima i to da je aparat bučan kao usisivač ili kao telefon dok zvoni, što je previše glasno da bi se aparat koristio u kancelarijama ili učionicama.

Science news dodaje da je za izradu detektora potrebno između 1.400 i 1.900 dolara u istraživačkoj laboratoriji, što znači da bi aparat u prvo vreme bio nešto skuplji da bi se koristio u kućnim uslovima, ali da je moguće priuštiti ga za upotrebu u bolnicama, na aerodromima i drugim javnim prostorima.

Čakrabarti je istakao da postoji mogućnost da se u budućnosti konstruišu slični aparati koji bi mogli da otkriju i druge respiratorne viruse, kao što je grip ili respiratorni sinusni virus.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)