SPREČITE ATEROSKLEROZU: Pet najefikasnijih čistača krvnih sudova

I. K.

13. 03. 2023. u 10:50

NAKUPLjANjE masnoća i kamenca na zidovima krvnih sudova može ozbiljno da naruši zdravlje.

СПРЕЧИТЕ АТЕРОСКЛЕРОЗУ: Пет најефикаснијих чистача крвних судова

Foto Shutterstock

Talozi plaka unutar zidova arterija ograničavaju protok krvi, usled čega hranljive materije i kiseonik ne mogu da dođu do svih delova tela, uzrokujući ozbiljnu štetu i nepravilnu funkciju organa.

Idealano je da se formiranje naslaga na zidovima krvnih sudova spreči, ali dobro je i kada se taj proces zaustavi. Da bi vaši krvni sudovi ostali što prohodniji i elastičniji može da pomogne ovih pet namirnica:

Foto Shutterstock

Beli luk

Beli luk je jedan od najboljih prirodnih lekova za čišćenje krvnih sudova. Njegovi sastojci šire krvne sudove i pojačavaju cirkulaciju krvi, što ga čini jednim od najboljih prirodnih lekova za čišćenje krvnih sudova.

Beli luk takođe snižava nivo lošeg holesterola, kao i rizik od moždanog i srčanog udara. Osim toga, beli luk je poznat kao najbolji prirodni antibiotik, koji poboljšava ukus hrane.

Delotvornost belog luka u smanjenju razvoja arteroskleroze i hipertenzije i naučno je potvrđen.

Foto: Pixabay

Limun

Limunov sok je bogat vitaminom C, koji poboljšava krvni pritisak i smanjuje upalu arterija. Štaviše, limun smanjuje nivo holesterola u krvi i sprečava oksidacijsko oštećenje krvotoka, čuvajući krvne sudove. Osim vitamina C, limun sadrži i druge antioksidante i hranljive materije poput vitamina B-kompleksa, vitamina E i mnogih minerala: kalijum, magnezijum, fosfor, bakar, kalcijum, cink, mangan i gvožđe.

U čašu tople vode dodajte sok jednog limuna, malo crnog bibera u prahu, i med. Pijte ovu smesu jednom ili dva puta dnevno nekoliko nedelja.

Foto Shutterstock

Đumbir

Jedinjenja unutar đumbira - šogaola i gingerol imaju pozitivno dejstvo na kardiovaskularni sistem. Đumbir smanjuje ukupan nivo holesterola i blokira oksidaciju lošeg holesterola, čime se sprečava nakupljanje plaka ili smanjenje već postojećeg.

U toplu vodu, dodajte jednu kašičicu narendanog đumbira kako biste napravili čaj. Možete da dodate i malo meda kako biste dobili lepši ukus.

Foto: Shutterstock

Semenke lana

Obilje alfa-linolenske kiseline (ALA) u lanenim semenkama smanjuje upalu i krvni pritisak, čime se arterije čiste i povećava ukupno zdravlje srca. Semenke lana sadrže vlakna koja se vežu s lošim holesterolom i pomažu u čišćenju krvnih sudova.

Kako biste olakšali čišćenje začepljenih arterija, konzumirajte dve do četiri kašike semenki lana dnevno.

Foto Shutterstock

Nar

Bogatstvo antioksidativnih fitohemikalija u naru štiti krvne sudove od oštećenja oksidacije koja uzrokuje nakupljanje plaka i krvnih ugrušaka u arterijama. Ovaj plod stimuliše proizvodnju azotnog oksida u krvi koja pomaže u otvaranju arterija i regulisanju krvnog pritiska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024