OD BELOG LUKA DO ORL LEKARA: I pored stručnjaka, lekovito bilje može da pomogne kod hronične upale sinusa

I. K.

13. 02. 2023. u 19:43

ZAPUŠEN nos, otežano disanje i glavobolja razlozi su zbog kojih je neophodno da se leče hronično upaljeni i zapušeni sinusi.

ОД БЕЛОГ ЛУКА ДО ОРЛ ЛЕКАРА: И поред стручњака, лековито биље може да помогне код хроничне упале синуса

Foto: Shutterstock

Najbolje je da terapiju prošiše specijalista ORL, a činjenica je i da u velikoj meri mogu da pomognu i lekovite biljke.

 

Inhalacija

Udisanje ulja mente ili nane odlično je u lečenju sinusa, i kod suve i kod vlažne inhalacije. Suva inhalacija se radi tako što se eterično ulje mente kane na maramicu, a zatim se udiše u trajanju od dva do tri minuta, nekoliko puta na dan. S druge strane, vlažna inhalacija jeste mnogo efikasnija, ali je treba primenjivati sa oprezom, jer ona podrazumeva udisanje vrele pare, što može da bude na dobrobit, ali i na štetu, u zavisnosti od osetljivosti osobe. Ona se primenjuje na taj način što se nekoliko kapi eteričnog ulja mente kane u prokuvanu ključalu vodu, nakon čega se glava prekrije peškirom i udišu se isparenja u trajanju od po desetak minuta.

Kod osetljivih i dece preporučuje se manji intenzitet vlažne inhalacije, koji možete kontrolisati na taj način što ćete koristiti nižu temperaturu vode, zatim veću udaljenost glave od posude sa vodom, a naravno i kraće trajanje inhalacije.

Foto Shutterstock

Čajevi

Biljni čajevi poseduju dvostruki efekat kada je reč o lečenju upale sinusa. Prvi je hidratacija, a drugi je potpuno prirodna inhalacija, jer para koja isparava iz vrućeg čaja utiče na razvodnjavanje sekreta u nosu i sinusima, pa se samim tim lakše izbacuje iz začepljenog nosa. U tu svrhu najbolji su čajevi od nane, kamilice i majčine dušice. Nana zbog toga što smiruje otok sluznice, a samim tim oslobađa blokirane nosne kanale. Kamilica zbog toga što pomaže kod svih vrsta infekcija, ali i zbog toga što opušta i duhovno i fizički. Majčina dušica jer ima antibakterijska i protivupalna svojstva.

Foto Shutterstock

Beli luk

Poznato je da beli luk pomaže kod svih vrsta infekcija, pa tako i hronično upaljenih i zapušenih sinusa. Napravite napitak od belog luka, soka od limuna i meda. Priprema se tako što u pola litre vode doda par čenova belog luka i pusti da provri. Nakon što posudu skinete sa ringle i kada se napitak za nijansu prohladi, dodajte šoljicu meda i sok od prirodno ceđenog limuna. Napitak se konzumira ujutru, posle ručka i uveče i to po jedna šoljica.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)