KAKO KOVID 19 OŠTEĆUJE SRCE: Istraživanje pokazalo – protein korone može dovesti do povrede srčanog mišića

Du.K.

09. 08. 2022. u 19:50

U POKUŠAJU da razotkriju model kako SARS-KoV-2 oštećuje ćelije srčanog mišića naučnici su otkrili se to dešava putem inflamatornog puta nezavisno od ACE2 receptora. Sada planiraju da istraže kako SARS-KoV-2 izaziva upalu u srcu.

КАКО КОВИД 19 ОШТЕЋУЈЕ СРЦЕ: Истраживање показало – протеин короне може довести до повреде срчаног мишића

Foto: Shutterstock

Studije pokazuju da do 62 odsto pacijenata hospitalizovanih sa kovidom dožive povrede srca, a ustanovljeno je da su pojedinci koji su se zarazili koronom, čak i ako nisu bili hospitalizovani, pod povećanim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja. Bolje poznavanje mehanizma kako SARS-KoV-2 utiče na srce moglo bi da pomogne u razvoju novih tretmana.

Eksperimenti sugerišu da šiljasti protein SARS-KoV-2 može dovesti do povrede srčanog mišića kroz zapaljenski proces.

- Sa kliničke strane je već poznato da infekcija kovid 19 može izazvati povredu srca, međutim, ono što ne znamo su mehanički detalji kako se to dešava. Sumnjamo da šiljasti protein ima nepoznatu patološku ulogu - rekao je dr Zikijang Lin, vodeći autor studije i docent na Masonskom institutu za medicinska istraživanja u Utici, Njujork. - Naši podaci pokazuju da šiljasti protein iz SARS-KoV-2 uzrokuje oštećenje srčanog mišića. Zato je važno da se vakcinišemo i sprečimo ovu bolest.

SARS-KoV-2 ulazi u zdrave ćelije preko svog šiljastog proteina na površini. Protein šiljaka funkcioniše tako što se zakači za receptore poznate kao enzim koji konvertuje angiotenzin 2 (ACE2) na zdrave ćelije, tako da može da uđe u njih. HKoV-NL63 je takođe virus korona koji ulazi u ćelije vezujući se za ACE2 receptore. Iako izaziva umerene respiratorne simptome, ne dovodi do povrede srca.

rodni imunitet domaćina je prva linija odbrane od invazije patogena, a ćelije srčanog mišića imaju sopstvenu prirodnu imunološku mašineriju. Aktivacija imunološkog odgovora tela je neophodna za borbu protiv virusne infekcije; međutim, ovo takođe može narušiti funkciju ćelija srčanog mišića i čak dovesti do smrti ćelije i srčane insuficijencije- objasnio je dr Lin.

DVE MOGUĆE VERZIJE

- JOŠ je nepoznato kako bi šiljasti protein aktivirao inflamatorne puteve kao što je TLR4. Pred nama je još dug put - rekao je dr Džejms Lo, docent na Medicinskom fakultetu medicinskih nauka u Kataru.

Do sada su istraživači naveli dva potencijalna načina: prva mogućnost je da šiljasti protein direktno aktivira upalu u ćelijama srčanog mišića inficiranih virusom. Druga mogućnost je da se šiljasti protein izbacuje u krvotok i ošteti srce dok cirkuliše.

U ovoj studiji, istraživači su pretpostavili da SARS-KoV-2 može oštetiti srce putem imunoloških odgovora koji su nezavisni od ACE2. Da bi testirali svoju hipotezu, uporedili su sposobnost oba virusa da izazovu povrede srca. Otkrili su da je SARS-KoV-2 aktivirao TLR4 signalni put - glavni deo prirodnog imunološkog odgovora, a HKoV-NL63 nije.

Da bi razumeli više o tome kako aktivacija TLR4 signalizacije može uticati na srce, istraživači su klonirali SARS-KoV-2 šiljasti protein i NL63 šiljasti protein i isporučili ih miševima preko adeno-povezanog virusnog vektora. Otkrili su da je SARS-KoV-2 šiljasti protein, a ne protein NL63, doveo do disfunkcije srca, hipertrofičnog remodeliranja - ili drugim rečima, povećanja ćelija i upale srca.

Eksperimenti sa ćelijama srčanog mišića pacova takođe su doveli do hipertrofičnog remodeliranja i povećanja nivoa inflamatornih markera.

Foto Shutterstock

Istraživači su zatim pregledali biopsije srca preminulog pacijenta sa miokarditisom povezanim sa kovidom 19, pacijenta koji je umro od miokarditisa povezanog sa mRNA vakcinom i zdravog srca. Miokarditis se javlja kada se srčani mišić upali.

Dok su i spajk protein i protein TLR4 otkriveni u ćelijama srčanog mišića i drugim tipovima ćelija kod pacijenata sa kovidom 19, nijedan protein nije otkriven u zdravom srcu.

-To znači da kada se srce inficira SARS-KoV-2, ono će aktivirati TLR4 signalizaciju. Osim što direktno oštećuje ćelije srčanog mišića, šiljasti protein je sam po sebi veoma zapaljen i može izazvati sistemsku upalu koja indirektno izaziva srčane probleme - primetio je dr Lin.

U međuvremenu, istraživači su otkrili samo mali deo šiljastog proteina u ćelijama srčanog mišića pacijenta sa vakcinom iRNK i bez očiglednih znakova TLR4. To, primetili su, znači da je malo verovatno da će vakcine protiv mRNA izazvati miokarditis preko ćelija srčanog mišića.

BONUS VIDEO - POSLEDNjE ŠTO VIDE LjUDI KOJI UMRU OD KORONE: Doktor iz kovid bolnice objavio snimak upozorenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!