OTKRIVA SE LAKO, ALI TEŠKO LEČI: Menijerova bolest praćena je brojnim tegobama

I. Kovačić

27. 06. 2022. u 09:50

JAKE vrtoglavice, često praćene mučninom i povraćanjem, kao i nagluvošću na jedno ili oba uva, tipični su znaci Menijerove bolesti.

ОТКРИВА СЕ ЛАКО, АЛИ ТЕШКО ЛЕЧИ: Менијерова болест праћена је бројним тегобама

Foto Shutterstock

Neretko, pre pojave vrtoglavice dolazi do zujanja u ušima, pa tako pacijenti mogu da se pripreme, odnosno da sednu ili legnu. Najava napada je na neki način prednost, jer za ovo oboljenje nema konkretnog leka, osim ublažavanja simptoma.

Doktor Svetlana Valjarević, specijalista ORL Kliničko-bolničkog centra "Zemun", kaže da Menijerova bolest podrazumeva poremećaj u funkcionisanju unutrašnjeg uva, tačnije kohleovestibularnog organa (puža):

- Tačan razlog ovog poremećaja nije razjašnjen. Iz nama zasada nepoznatih razloga, kod pacijenata sa Menijerovom bolesti dolazi do povećane proizvodnje ili smanjene resorpcije tečnosti koja cirkuliše u strukturama unutrašnjeg uva, tako da dolazi do rastezanja određenih membrana u unutrašnjem uvu, koje mogu i da puknu. Zbog mešanja različitih vrsta tečnosti u unutrašnjem uvu (endolimfa i perilimfa), dolazi do disbalansa u koncentraciji kalijuma i natrijuma, tako da nervna vlakna slušnog nerva otežano provode nervne impulse. Jedan "napad" ove bolesti traje nekoliko minuta ili sati, i u početku bolesti je reverzibilan, odnosno nakon napada se sluh poboljša.

Dijagnoza Menijerove bolesti se postavlja na osnovu anamestičkih podataka dobijenih od pacijenta, kao i kliničkim pregledom i ispitivanjem sluha i centra za ravnotežu.

Foto Shutterstock

- U toku samog napada, pacijentu se daje simptomatska terapija - protiv mučnine i povraćanja i infuzioni rastvori - kaže dr Valjarević.

- Inače, specifičnog lečenja ove bolesti nema. U terapiji zujanja mogu da pomognu lekovi na bazi betahistina. Neophodno je da se koriguje hipertenzija, ukoliko je pacijent ima.

Stres takođe može uticati na pojavu napada.

U terapiji Menijerove bolesti na raspolaganju su i izvesne hirurške procedure.

- Postoje određene intervencije za dekompresiju struktura unutrašnjeg uva, a ukoliko je kod pacijenata sluh već izgubljen, a postoje velike tegobe u vidu vrtoglavica ili mučnine, funkcija unutrašnjeg uva može se namerno uništiti najčešće davanjem gentamicina lokalno - kaže naša sagovornica.

- Tada pacijent prestaje da ima tegobe u vidu vertiga.

BONUS VIDEO  - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)