MITROPOLIT JOANIKIJE: Žrtva srpskog stradanja na Kosmetu dobija večni smisao

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 03. 2024. u 17:20

POVODOM obeležavanja 25 godina od NATO bombardovanja SR Jugoslavije i 20 godina od martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici održano je kosovsko - metohijsko veče i prikazan film "Oteto Kosovo", Vaclava Dvoržaka.

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Жртва српског страдања на Космету добија вечни смисао

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije istakao je nakon projekcije da martovski pogrom nad srpskim narodom 2004. godine na Kosovu i Metohiji, ubistva i rušenja svetinja ostaju bez kazne i bez osude međunarodne zajednice, ali da žrtva srpskog stradanja na Kosmetu dobija večni smisao.

-Duboko sam uveren da nas ta žrtva čuva, naglasio je vladika Joanikije.

On je istakao i smisao borbe arhijereja Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

Naaveo da se u vrieme pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji 24. marta 2004. godine zatekao sa grupom sveštenika i vernika iz Crne Gore u Pećkoj patrijaršiji. Podsetio koliko crkava i manastira na Kosmetu je zapaljeno, porušeno i oskrnavljeno 1999. i 2004. godine, među kojima i crkve pod zaštitom Uneska kao što je Bogorodica Ljeviška i manastir Devič.

-Kada vidite da jedan narod ruši groblja, to je jezivo, ukazao je mitropolit Joanikije.

Prema njegovim riječima, zločinici terorističke OVK i oni koji su palili crkve kasnije su prihvaćeni kao partneri i saradnici međunarodne zajednice, kao sredstvo u njihovim rukama.

-Vidite svo to licemerstvo, te zemaljske pravde. Međunarodna zajednica nameće rešenja i dogovore po njihovim merilima, a ni ona sama ne poštuje te rezolucije i ništa joj se ne može verovati, kako ranije, tako i danas, istakao je vladika.

Govoreći o dramatičnim martovskim događajima, publicista Miodrag Vujović naveo je da se varvarstvo na Kosovu i Metohiji ogledalo u paljenju crkava i rušenju bogomolja upravo pred licem te hrišćanske Evrope, koja je dozvolila da njena baština nestaje u plamenu mržnje albanskih separatista.

On je istakao da je na njega najveći utisak ostavio Ljubiša Spasić iz Obilića na koga su od 1999. do 2004,. godine 19 puta nasrtali albanski ekstremisti.

-Bacali su bombe, pucali na njega, prebijali ga. Branio je svoje ognjište. Na spaljenom domu je svaki dan dolazio peške nekoliko kilometara iz Prilužja da sedi na zgarištu i tu smo ga Žarko Joksimović i ja zatekli. Snimio sam film o njemu „Poslednji Srbin na svetu“. Taj čovek me je stvarno impresionirao, naveo je Spasić.

Kosovsko-metohijsko veče organizovali su Mitropolija crnogorsko-primorska i Saborni hram u Podgorici.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!