SA IFTARA NA IZBORE: Đukanović ne odustaje od glasova dijaspore, pre dve noći prisustvovao bošnjačkoj svetkovini u Hanoveru

V. KADIĆ

28. 03. 2023. u 09:00

PREDSEDNIČKI kandidat Demokratske partije socijalista i aktuelni šef države Milo Đukanovića do svog trećeg mandata pokušaće da dođe 2. aprila uz podršku crnogorske dijaspore iz redova Bošnjaka. On je pre dve noći "doskočio" do Hanovera i na iftarsko druženje i zatražio pomoć bošnjačke dijaspore.

СА ИФТАРА НА ИЗБОРЕ: Ђукановић не одустаје од гласова дијаспоре, пре две ноћи присуствовао бошњачкој светковини у Хановеру

V.K.

Organizatori ove svetkovine bili su aktivisti dijaspore koja deluje i boravi na područje Hanovera u Nemačkoj. Iftarskoj svetkovini prisustvovao je i lider Bošnjačke stranke Crne Gore Ervin Ibrahimović, sa saradnicima, inače ministar za kapitalne investicije u Vladi Dritana Abazovića. Đukanović je ovih dana kazao da će aktivirati "rezervoare" glasova, a cilj je da se 2. aprila izvede najmanje 40.000 novih birača. Najznačajniji "rezervoar" DPS-a je upravo dijaspora, čiji se masovni dolazak pamti 2006. godine na referendumu o nezavisnosti Crne Gore.

- Taj susret sa dijasporom vidim kao veliki znak panike, s obzirom na to da Đukanoviću nedostaje 80.000 glasova u odnosu na Jakova Milatovića. S druge strane, svesni su da je dijaspora podeljena, te da nije motivisana da u velikom broju dođe i glasa za Đukanovića, koji definitivno gubi izbore - smatra funkcioner Pokreta "Evropa sad" Andrej Milović, ubeđen da masovni dolazak dijaspore nije moguć. - Dijaspora je razočarana odnosnom Đukanovića i DPS-a koji su je oterali iz Crne Gore i zovu ih samo kada su izbori i kada im trebaju.

RAČUNICA

JAKOV Milatović bi uz podršku tri protivkandidata u prvom krugu Andrije Mandića, Alekse Bečića i Gorana Danilovića, mogao 2. aprila da računa na oko 205.000 glasova. Ako bi Milo Đukanović privukao birače preostala dva kandidata - Draginje Vuksanović Stanković i Jovana Radulovića Jodžira, imao bi oko 133.000, što znači da bi mu nedostojalo oko 70.000 glasova.

Najveći broj glasača iz dijaspore, kako se može čuti u Podgorici, trebalo bi da dođe iz Luksemburga i Nemačke i da će im DPS za to, navodno, plaćati par stotina evra. "Aerodromima Crne Gore" prijavljeno je osam vanrednih letova tokom ove sedmice, najviše iz Luksemburga.

Prema proceni Uprave za saradnju sa dijasporom, širom sveta ima oko 150.000 crnogorskih građana s pravom glasa u Montenegru! S obzirom na neizvestan ishod predsedničkih izbora, DPS je pozvala dijasporu da dođe u Crnu Goru i glasa za njihovog kandidata - Mila Đukanovića.

ZBOG MILA SE ODLAZILO IZ ROŽAJA

PREDSEDNIČKI kandidat Pokreta "Evropa sad" Jakov Milatović kazao je da se iz Rožaja odlazilo zbog aktuelnog predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

- Sad su se setili dijaspore, iako sve ove godine ona pomaže Crnu Goru i opštine iz kojih ih je nevolja oterala. Zato i nije pošteno da ih sada koriste kao oruđe za izborni inženjering - kazao je Milatović na konvenciji.

- Uradićemo sve da mobilišemo svakog birača kako bismo ostvarili ubedljivu pobedu u drugom krugu. Videćete 2. aprila kakvi će rezultati biti - poručio je šef kluba DPS-a Danijel Živković.

Đukanović je u prvom krugu osvojio 119.673 glasa, a njegov protivkandidat Jakov Milatović 97.858.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo