TALAS HUMANOSTI I JOŠ JEDNA NAGRADA ZA ŽENE BARA: Narodna kuhinja svakodnevno hrani, oblači, obuva 250 nesnađenih Barana

B. DABIĆ

13. 05. 2022. u 15:22

NAGRADA za humani podvig „Hrabro srce“ pripala je NVU „Žene Bara“ iz Bara. Priznanje povodom 14 godina postojanja Televizije Vijesti, humane Baranke zavredile su višegodišnjim nesebičnim pomaganjem nesnađenima i pokazivanjem šta znači humanost na delu.

ТАЛАС ХУМАНОСТИ И ЈОШ ЈЕДНА НАГРАДА ЗА ЖЕНЕ БАРА: Народна кухиња свакодневно храни, облачи, обува 250 неснађених Барана

foto: B. D.

Predsednica NVU “Žene Bara” Ljiljana Vujović kaže da ju je veoma obradovala nagrada.

- Nagrada predstavlja znak pored puta da se zajedno sa ostalim ženama koje rade u Narodnoj kuhinji kreće dobrim pravcem - kaže Vujovićeva.

Narodna kuhinja u Baru svakodnevno hrani, oblači, obuva 250 nesnađenih Barana. Činjenica koja je posebno potresna jeste da gotovo polovina ovog broja čine deca.

- Narodna kuhinja u ovom trenutku brine o stotinu dece. Poražavajuće je, nije pohvalno, da u današnje vreme naša deca gladuju. Nažalost, bojim se da će situacija postajati sve gora - kazala je Vujovićeva, dodajući da su Žene Bara najviše ponosne na ogromni talas dobrote koje su uspele da pokrenu. 

- To je nešto veliko, taj talas doneo je mnogobrojnim građanima Bara boljitak. Mnogima je ruka pružena. Najteže je kada te pozove u pomoć majka čije je dete bolesno, a ne možeš da izdvojiš ništa… Nema toga što bi mogle da stavimo u ravan više-manje, svaka priča  je jednako teška - kazala je Vujovićeva.

Žene Baru su jedinstvene po tome što su formirale prvu narodnu kuhinju van neke institucije. One humanost pokazuju svakodnevno i kontinuirano i važno je pozvati privrednike i institucije da im pomognu kako bi njihova humana misija bila nastavljena. 

SMEŠTAJU BESKUĆNIKE

Fokus Žena Bara je sada u pravcu smeštanja što više beskućnika, kaže Vujovićeva.

- To je veoma težak poduhvat jer trenutno imamo 12 beskućnika u narodnoj kuhinji i nadamo se da ćemo uz pomoć institucija moći to da rešimo, i to ne kratkoročno. To je veliki zadatak, nije lako čoveku pod vedrim nebom provoditi godine i to je ideja koja nas sve više zaokupljuje - istakla je Vujovićeva.

 

BONUS VIDEO:

VELIČANSTVENO IZ NIKŠIĆA: Desetine hiljada ljudi na ulicama - litiju predvodi patrijarh Porfirije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)