MILO O FORMIRANJU NOVE POLITIČKE ZAJEDNICE U EVROPI: Sve zemlje zapadnog Balkana umaju mesto u EU

Марија Стевановић
Marija Stevanović

12. 05. 2022. u 20:40

PREDSEDNIKA Crne Gore Milo Đukanović, nakon večere za lidere država Zapadnog Balkana koju je organizovao visoki predstavnik EU za vanjske poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, komentarisao je izjavu francuskog predsjednika Makrona o formiranju nove političke zajednice u Evropi.

МИЛО О ФОРМИРАЊУ НОВЕ ПОЛИТИЧКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У ЕВРОПИ: Све земље западног Балкана умају место у ЕУ

Foto Tanjug

- Ta izjava sama po sebi ima težinu. Nije reč samo o trenutnom predsedavanju EU od strane Francuske nego o izjavi koju saopštava predsednik jedne od najvećih evropskih zemalja i samim tim zemalja koje imaju izuzetno veliki uticaj na kreiranju ukupne politike EU. Ja bih rekao da će trebati dodatnog razgovora na tu temu: šta se sve podrazumeva pod idejom političke zajednice koju je saopštio predsednik Makron. Ali, nezavisno od toga meni se čini da je sada nama nasušno potrebna poruka da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju mesto u EU i da će tempo zauzimanja tog mesta zavisiti samo od jednog faktora - od naše sposobnosti da realizujemo reforme, da dostignemo standarde i da ćemo dalje afirmišući politiku regate, svako iskoristiti svoju šansu, zavisno od svojih sposobnosti, a ja onda ne zebem od toga. To će razviti zdravu konkurenciju na ZB i siguran sam da će u krajnjoj liniji, u ne tako dalekom periodu, dovesti do članstva svih zemalja ZB u EU. Pomenuli ste konsolidaciju Evrope - rekao je predsednik Crne Gore.

Ovako je Đukanović odgovorio na pitanje kako vidi nedavnu izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona kada je reč o proširenju, odnosno o ostalim zemljama u Evropi koje nisu trenutno članice EU?

Makron je pre nekoliko dana kazao da bi mogle da prođu decenije pre nego što Ukrajina postane punopravna članica Evropske unije i predložio formiranje nove političke organizacije da okupi zemlje kontinenta koje dele EU vrednosti ali nisu deo bloka..

- Dobro je poznato da bi proces dozvoljavanja (Ukrajini) da se pridruži trajao nekoliko godina, zapravo verovatno nekoliko decenija - kazao je Makron u govoru povodom Dana Evrope u Evropskom parlamentu u Strazburu.

On je, inače predložio, umesto da se spuste strogi standardi pridruživanja, stvaranje paralelnog entiteta "Evropske političke zajednice", koji bi mogao da se dopadne "zemljama koje teže pridruživanju EU ili su je napustile", kao što je Velika Britanija.

BONUS VIDEO:

VELIČANSTVENO IZ NIKŠIĆA: Desetine hiljada ljudi na ulicama - litiju predvodi patrijarh Porfirije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)