JEFIMIJU SVECI ODVELI NA ATOS: Umetnica iz Bara slika ikone od 12. godine

I. D. S.

26. 04. 2022. u 07:39

MLADA umetnica Jefimija Ninković (na slici), rođena Nišlijka koja godinama živi u Baru, sa samo dvanaest godina oslikala je prvu ikonu.

ЈЕФИМИЈУ СВЕЦИ ОДВЕЛИ НА АТОС: Уметница из Бара слика иконе од 12. године

Foto privatna arhiva

Već je dobitnica velikog broja nagrada, a najdrža joj je, kaže, to što je njena umetnost odvela "tamo gde ne bi smela da bude - na Svetu Goru". Jefimija istovremeno pohađa srednju likovnu školu "Petar Lubarda" i srednju stručnu školu u Baru. Da će se baviti likovnom umetnošću, kaže, znalo se još dok je bila dete.

- Kao mala crtala sam stalno, od četvrte godine olovka mi je bila u ruci - kazala nam je Jefimija.

Jefimijine ikone Amfilohija i patrijarha Pavla, Foto privatna arhiva

Da nije prosečna umetnica govori i to da je među retkima, posebno među mladima, koji se bave ikonopisom. Sa samo 12 godina, dobivši blagoslov, oslikala je svoju prvu ikonu - Svetog Pajsija. Njena dela "otputovala" su u mnoge zemlje, ipak, kako ističe, najdraži joj je odlazak njene slike na Hilandar.

- Osamsto godina autokefalnosti SPC udruženje "Las Hentes" obeležilo je konkursom "Moja Srbija", na kom sam dobila prvo mesto. Tamo gde ne bih smela da budem, bila sam nebrojano puta, poveli su me svetitelji koje sam oslikala, ne da bi me poveli sa sobom, već da bih pokazala šta je to moja Srbija - kaže Jefimija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri