ZA 25 TRAMVAJA: Gradsko saobraćajno preduzeće raspisalo novu javnu nabavku za vozila šinskog sistema

Š.M.

11. 04. 2024. u 16:22

GRADSKO saobraćajno preduzeće raspisalo je ponovo tender za kupovinu 25 tramvaja, posle obustave prvog tendera u novembru, a ponude se mogu dostaviti do 7. maja. Rok isporuke minimum prva dva vozila mora biti maksimalno 18 meseci od potpisivanja ugovora, a za isporuku svih ostalih ne duži od 15 meseci, računajući od dana prijema pisanog zahteva naručioca.

ЗА 25 ТРАМВАЈА: Градско саобраћајно предузеће расписало нову јавну набавку за возила шинског система

Foto: Arhiva

Ukoliko se ponovljeni tender uspešno okonča, to će biti prva kupovina tramvaja posle popularnih "španaca", koji su na prestoničke ulice izašli 2011. godine. Garantni period biće minimum dve godine počevši od dana obostranog potpisivanja Zapisnika o konačnom prijemu za svako isporučeno vozilo. Kako se navodi u dokumentu, nova vozila moraju da budu usklađena u svakom pogledu sa tramvajskom infrastrukturom uslovima održavanja, gabaritom i zahtevima eksploatacije.

- Tramvaji moraju biti zglobni, petodelna vozila, potpuno niskopodna, opremljena mikroprocesorskim sistemom za regulaciju vuče i kočenja - stoji u dokumentaciji. - Takođe, i elektronskim sistemom za informisanje putnika, video nadzorom, rampom za osobe sa invaliditetom i klima uređajem u kabini vozača i putničkom prostoru, kao i opremom za bežični internet. Tramvaji treba da imaju unutrašnji sistem za zvučno obaveštavanje putnika sa zvučnicima ugrađenim u unutrašnji deo tavanice.

Novi tramvaji treba da budu projektovani da traju najmanje 30 godina.

Ne manje od 160 putnika

DUŽINA tramvaja treba da bude od 29 do 32 metra, a kapacitet mora da bude minimalno 40 mesta za sedenje, ne računajući sklopiva sedišta. Broj mesta za stajanje računa se po kriterijumu četiri osobe na metar kvadratni, pa tako minimalni kapacitet tramvaja ne sme biti manji od 160 putnika ukupno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave