ARHEO-PARK NA KROVU PARKINGA: Kraj arheoloških istraživanja, gradnja podzemne garaže počinje oko 20. marta

Š.Marović

15. 03. 2024. u 16:05

SLEDEĆE nedelje trebalo bi da počne izgradnja garaže u Vlajkovićevoj ulici, pošto su uklonjeni rimski vodovod, grobnice i sarkofazi sa lokaliteta "Antički Singidunum". Upakovani delovi stavljeni su u drvene kutije i prevezeni u depoe Muzeja grada Beograda - potvrđeno je "Novostima" u Sekretarijatu za kulturu grada. Po završetku radova na garaži, deo tog vodovoda, ali i rimskih grobnica, trebalo bi da bude vraćen na zelenu površinu iznad garaže, gde bi se formirao arheo-park.

АРХЕО-ПАРК НА КРОВУ ПАРКИНГА: Крај археолошких истраживања, градња подземне гараже почиње око 20. марта

Foto: D. Milovanović

Parkiralište se gradi kao deo javno-privatnog partnerstva potpisanog na 40 godina sa kineskim kompanijama i vredno je sedam miliona evra.

Pripremni radovi zaštite i obezbeđivanje ovog područja uz zgradu Skupštine Srbije počeli su 1. marta prošle godine, ali su majstori ubrzo naišli na arheološke ostatke iz rimskog perioda, što je zaustavilo izgradnju parkirališta. Arheološka istraživanja "Antičkog Singidunuma" na uglu Vlajkovićeve i Kosovske ulice trajala su naredna dva meseca, od aprila do juna 2023. godine, što je bio rekord u brzini iskopavanja, a nakon toga oko mesec dana rađeni su konzervatorski radovi.

- u Vlajkovićevoj ulici su uveliko počeli radovi, ali kao što smo i očekivali, naišlo se na izuzetno važna arheološka nalazišta - rekao je ranije predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić. - Kada se tako nešto desi, onda mora sve da stane i to je trajalo više od pola godine. Radovi na parkiralištu trebalo bi da počnu oko 20. marta. Sklopljeno je javno-privatno partnerstvo sa kineskom kompanijom. Investicija je njihova, što znači da tu ne ide ništa iz gradskog budžeta.

Prema navodima stručnjaka, u prvom sloju otkriveni su ostaci Beograda s kraja 19. i početka 20. veka, odnosno kuće koje su stradale u savezničkom bombardovanju u Drugom svetskom ratu. Potom su pronađeni artefakti koji odgovaraju 16. i 17. veku, a kada su arheolozi stigli na dubine od tri metra otkriven je deo rimske nekropole. Ukupno je na ovom prostoru pronađeno 14 rimskih grobnica iz trećeg i četvrtog veka i delovi vodovoda načinjenog u drugom veku. Na tom prostoru otkopano je šezdesetak metara vodovoda.

Početkom februara počelo je izmeštanje pronađenog vodovoda, uz pomoć konzervatora Muzeja grada. On je isečen specijalnim mašinama, a zatim obezbeđen najlonom. U prostor gde je nekada tekla voda postavljena je izolacija, odnosno stiropor i pur-pena kao tampon-zona, specijalni spužvasti materijal i lim. Majstori su cevovod sekli metar po metar, zatim je osiguran čeličnom pločom na koju su kasnije nakačeni lanci uz pomoć kojih je prebačen na drvenu paletu.

Nova podzemna garaža u Vlajkovićevoj ulici gradiće se na četiri nivoa i imaće 284 parking-mesta. Predviđeno je da ulaz u podzemnu garažu bude u Vlajkovićevoj, a izlaz u Kosovskoj ulici, sa po dve saobraćajne trake. Ceo plato, odnosno krov pozdemne garaže, biće ozelenjen kao kod Starog dvora, a deo parka dobiće formu krovnog vrta, koji će biti popločan, ozelenjen, osvetljen i opremljen mobilijarom.

Uposlene domaće firme

PARTNER grada u ovom poslu je konzorcijum China Shandong International Economic & Technical Cooperation i China Transinfo Technology. Kineski partner odabrao je naše firme koje bi se bavile izgradnjom garaže, dok će oni samo finansirati ceo projekat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!