ZA DVORIŠTA NIKO NADLEŽAN: Sporno održavanje zelenih površina koje su u okviru beogradskih škola

B. Borisavljević

18. 12. 2023. u 17:26

NIJEDAN od mnogobrojnih prosvetnih pravilnika nije definisao ko je nadležan za održavanje školskih dvorišta.

ЗА ДВОРИШТА НИКО НАДЛЕЖАН: Спорно одржавање зелених површина које су у оквиру београдских школа

Foto: Privatna arhiva

Ovaj posao su na sebe preuzeli domari i "tetkice", iako je izmenama propisa pre nekoliko godina, njihov broj drastično smanjen. Za "stručnjake" koji su pisali pravila ne postoje školska dvorišta, već samo kvadrati i zgrade. Tako isti broj spremačica i domara ima škola od 5.000 metara kvadratnih bez dvorišta, kao i ona koja ima istu površinu i još 2,5 hektara zelenih površina?!

Iako su se škole više puta bunile i ukazivale na nelogičnost izmena zakona, odgovor od nadležnih nisu dobili. I dok u većini obrazovnih ustanova u gradskim opštinama đaci odmor provode na "betonu", u prigradskim se već od marta pale kosačice i počinju sa košenjem trave i sređivanjem dvorišta.

PAUNOVI I KOKE

ZAŠTITNI znak OŠ "Olga Petrov" je paun, a ove ptice su nekada krasile školsko dvorište. Uprava škole rešila je da ih vrati, pa je nedavno u dvoriše "ušetao" par paunova i nekoliko ukrasnih kokoški. Oni su trenutno "skriveni" u svojoj kućici, a kada dođu lepši dani počeće da se druže sa decom.

- Dobra je volja tetkica i domara što održavaju naše dvorište koje ima 2,5 hektara u matičnoj školi, ne računajući još osam objekata u okolnim naseljima - kaže Merica Buj Bjelogrlić, direktorka OŠ "Olga Petrov" u Padinskoj skeli. - Oni se trude maksimalno, čak su posadili i cveće, koje održavaju. Ponekad im se pridruže i deca u okviru eko-sekcije. Najteže je košenje, jer je u pitanju ogromna površina. Tu su i roditelji koji znaju da se pobune, jer je dvorište nepokošeno, ali domari jednostavno ne mogu da stignu.

Bjelogrlić ističe da im veliku pomoć u održavanju prostora oko škole pruža "Aldahra", jer u suprotnom ne bi sami uspeli zbog smanjenog broja pomoćnog osoblja.

- Imamo dvorište površine od dva hektara i muku mučimo da ga držimo urednim - ističe Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu. - Posebno je teško s proleća. Dok domar pokosi jedan deo dvorišta, drugi već počne da raste. Hitno nešto mora da se menja. Ili da se vrati stari pravilnik i zaposlimo "tetkica" i domara koliko ih je ranije bilo, ili da održavanje školskih dvorišta pređe u nadležnost JKP "Zelenilo".

Krstić navodi da svakog jutra, pre nego šti krenu u učionice, tetkice moraju da očiste đubre iz dvorišta, koje ostavljaju oni koji se skupljaju uveče kad nema nastave. Kaže, ima i roditelja koji znaju da prigovore kako nije pokošena trava iza ograde kojom je oivičeno dvorište?!

- Izmenjenim pravilnikom ne samo što su, u broju "tetkica" i domara, isto tretirane škole koje imaju i nemaju dvorišta, već su izjednačene i oni koji rade u jednoj i u dve smene - kaže Dragoljub Gačić, direktor OŠ "Nikola Tesla" u Vinči. - Jedna "tetkica" ima normu da očisti 450 metara kvadratnih u školi. Trudimo se da održavamo urednim dvorište koje ima dva hektara, ali je mnogo teško. Jednostavno, velika je površina, a malo ljudi. Ne mogu fizički da postignu, tim pre što imamo isturena odeljenja u Ritopeku, Boleču i Leštanima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (3)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove