VINSKI LETOPIS SRBIJE: Jedinstvena izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU, od 3. do 29. novembra

B.B.

30. 10. 2023. u 15:41

U GALERIJI nauke i tehnike SANU, od 3. do 29. novembra, biće održana izložba "Vinski letopis Srbije".

ВИНСКИ ЛЕТОПИС СРБИЈЕ: Јединствена изложба у Галерији науке и технике САНУ, од 3. до 29. новембра

Foto: Muzej vinarstva i vinogradarstva Aleksandrovac

Posetioci će prvi put imati priliku da vide i stare autohtone srpske sorte vinove loze, uključujući i nekoliko do sada nepoznatih, nedavno otkrivenih primenom naprednih molekularnih metoda preko projekta "Valorizacija genetskih resursa vinove loze u Srbiji".

Autori izložbe ističu da je ideja da se prikaže kontinuitet gajenja vinove loze i proizvodnje vina od najranijih istorijskih epoha, oslanjajući se isključivo na materijalne dokaze i istorijske činjenice, kao i da se najnovija saznanja iz genetičkih istraživanja starih autohtonih sorti vinove loze povežu i uklope u hronološki presek istorije vinogradarstva na prostoru današnje Srbije.

AUTORI

Autorski tim izložbe čine Željko Tomanović, dopisni član SANU, biolog, Aleksandar Fotić, istoričar, Miroslav Nikolić, agronom i biljni fiziolog, Slavica Todić, profesor vinogradarstva, Milica Rat, biolog i kustos Volnijevog herbarijuma i Tomislav Ivanović, vinski novinar.

Pored arheoloških eksponata, alata za obradu vinograda, rezidbu i zaštitu vinove loze, opreme za preradu grožđa, proizvodnju, čuvanje i uživanje vina iz lokalnih muzeja širom Srbije, izložba po prvi put beogradskoj javnosti predstavlja herbarijum Andreja Volnog iz Gimnazije u Sremskim Karlovcima, sa primercima sorti vinove loze koje su gajene na Fruškoj gori i okolini u periodu 1812-1824. godine.

Herbarijum Volnog ima neprocenjiv značaj u svetskim okvirima, a posetioci će imati priliku i da prelistaju ovaj čuveni herbarijum u digitalnoj formi.

Na izložbi će biti predstavljeno nekoliko značajnih ličnosti za vinsku istoriju Srbije i promociju srpskog vinarstva i vinogradarstva u svetu - Milutin Savić (1848-1935), prvi enolog u Srbiji, obrazovan na vodećim evropskim univerzitetima, Dimitrije Mita Petrović (1848-1891), dopisni član Srpske kraljevske akademije, koji je pisao prva uputstva o procenama kvaliteta vina, Andrej Volni (1759-1827), koji je inicirao sakupljanje i herbarizovanje gajenih sorti vinove loze na području Fruške gore u periodu 1812-1824, Franc Šams (1780-1839), izuzetni poznavalac sremskih i banatskih vina i njihove prepoznatljivosti u tadašnjoj Evropi.

Izložbu je finansijski podržalo Ministarstvo kulture Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije