OČISTILI PODZEMNI PROLAZ KOD "VUKA": Posle pisanja "Novosti", Šapić poslao ekipu "Gradske čistoće" da urede pothodnik

S.Vidačković

30. 09. 2022. u 23:10

PODZEMNI prolaz kod Vukovog spomenika, koji je već godinama u katastrofalnom stanju, zatrpan smećem i iz kojeg se širi nesnosni smrad, sada je očišćen. Posle pitanja koje su "Novosti" u sredu na sednici Skupštine grada uputile gradonačelniku Aleksandru Šapiću, kako bi mu ukazali na problem koji je godinama bez rešenja i ni u čijoj nadležnosti, prvi čovek prestonice poslao je ekipu "Gradske čistoće" da srede ovo ruglo koje više služi kao javni toalet nego kao prečica.

ОЧИСТИЛИ ПОДЗЕМНИ  ПРОЛАЗ КОД ВУКА: После писања Новости, Шапић послао екипу Градске чистоће да уреде потходник

Foto: Gradska čistoća

Pitanje je koliko će se dugo zadržati uredan izgled ovog pothodnika, kog ljudi izbegavaju kako ne bi zaobilazili gomile đubreta i udisali neprijatni miris. Ovde spavaju beskućnici, koriste pothodnik kao toalet, a najhrabriji prolaznici se guše u smradu, ako uopšte odluče da idu ovuda. Više je onih koji izbegavaju tu prečicu i gore, na pešačkom, čekaju da "preseku" Ruzveltovu.

Iz Starog dvora su nam obećali da će pokušati da nađu način kako bi se ovaj prolaz redovno održavao.

- Po nalogu gradonačelnika, ekipe JKP "Gradska čistoća" izašli su na teren, očistile i sredile prolaz kod Vukovog spomenika iako on nije u nadležnosti Grada, nego preduzeća "Infrastruktura železnice Srbije". Grad će, u saradnji sa nadležnim preduzećem pokušati da nađe način da se reši problem održavanja ovog podzemnog prolaza.

Nerešeni imovinsko-pravni odnosi godinama su opravdanje nadležnima da ovaj prolaz, pa i sam plato oko Vukovog spomenika bude zapušten. Za uređenje ovog dela koji se nalazi na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Ruzveltove, gde dnevno prođe nekoliko hiljada ljudi, pre nekoliko godina urađena je tehnička dokumentacija i idejno rešenje. Ali, majstori nikad nisu došli da poprave polomljene kocke, očiste grafite i nalepnice sa nadstrešnica na podzemnim prolazima, jer izvođač radova nikad nije izabran. Obnova je obećavana svaki put kada bi građani i mediji podsetili nadležne na ovaj problem, ali konkretnih poteza nije bilo.

I sam monument reformatora srpskog jezika je u veoma lošem stanju, a njegova rekonstrukcija trebalo je da počne ove godine. Na bronzani kip nataložile su se naslage prljavštine i čađi, ne samo zbog neodržavanja nego i zbog frekventne lokacije gde dnevno prođe nekoliko hiljada automobila, kombija, autobusa...

SREĐENO SAMO ISPOD TERAZIJA

OTKAD je početkom juna, tri meseca posle početka radova, uređen deo podzemnog prolaza između Terazija i hotela "Bakan" neimari nisu zasukali rukave ni u jednom drugom pothodniku u srcu grada!

Iako su krajem januara gradski oci obećavali da će svi prolazi konačno biti sređeni, a letos i da posle ovog na red dolaze prolazi u Nušićevoj, zatim kod Palate "Albanija" i Igumanove palate, podzemne prečice i dalje izgledaju oronulo. Iz JP "Putevi Beograda", međutim, najavljuju da je u planu da uskoro dana počne rekonstrukcija prolaza u Nušićevoj ulici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!