KILJAJ PUŠTEN DA SE BRANI SA SLOBODE: Optuženi pred Specijalnim sudom u Hagu za zastrašivanje svedoka pušten uz kauciju od 30.000 evra

S.S.R.

15. 05. 2024. u 12:00

ISNI Kiljaj, koji je pred Specijalizovanim sudom za zločine na Kosovu i Metohiji optužen za nepoštovanje suda odnosno uticaj na svedoke, pušten je danas na slobodu na "uz primenu strogih uslova, u skladu sa odlukom sudije pojedinca Specijalizovanih veća Kosova od 3. maja 2024", saopšteno je iz suda.

КИЉАЈ ПУШТЕН ДА СЕ БРАНИ СА СЛОБОДЕ: Оптужени пред Специјалним судом у Хагу за застрашивање сведока пуштен уз кауцију од 30.000 евра

Foto: Specijalizovani sud

Panel Apelacionog suda Specijalizovanih veća potvrdio je tu odluku 13. maja 2024. U „Odluci o preispitivanju mere pritvora određkene Isniju Kiljaju“, sudija pojedinac je zaključio da i dalje postoji osnovana sumnja da je Kiljaj, bilo sam ili u saizvršilaštvu sa drugim licima, izvršio krivična dela protiv vršenja pravosuđa.

Sudija pojedinac je takođe zaključio da postoji umerena opasnost od bekstva, kao i opasnost od ometanja toka krivičnog postupka i od izvršenja novih krivičnih dela. Pored toga, sudija pojedinac je zaključio da se nijednim od uslova koje je predložila odbrana  Kiljaja, kao ni bilo kojim uslovom koji bi sudija naložio ne bi u potpunosti ograničila mogućnost Kiljaja da ometa postupak pred Specijalizovanim većima i vrši nova krivična dela.

Međutim, imajući u vidu najnoviji razvoj događaja u ovom predmetu, sudija pojedinac je bio mišljenja da dalje zadržavanje Kiljaja u pritvoru u ovom trenutku ne bi bilo opravdano, s obzirom na pretpostavku njegove nevinosti i pravo na slobodu.

Sudija pojedinac je uzeo u obzir i činjenicu da je Kiljaj skoro šest meseci u pritvoru, da je za krivična dela za koja je osumnjičen predviđena kazna u trajanju od jedne do pet godina, kao i da je Specijalizovano tužilaštvo sudiji pojedincu nedavno podnelo zahtev za odlaganje razmatranja podnete optužnice, jer namerava da podnese izmenjenu i dopunjenu verziju optužnice, što znatno utiče na raspored i rokove u ovom postupku. Sudija pojedinac je stoga zaključio da opasnosti koje povlači puštanje Kiljaja na slobodu ne odnose prevagu nad njegovim osnovnim pravom na slobodu. Panel Apelacionog suda odbio je žalbu Specijalizovanog tužilaštva na tu odluku. Žalba tužilaštva najvećim delom se odnosila na uslove privremenog puštanja na slobodu koje je naložio sudija pojedinac. Iako je pušten na slobodu,  Kiljaj i dalje ima status osumnjičenog u postupku pred Specijalizovanim većima i njegov boravak na slobodi podleže strogim uslovima koje je odredio sudija pojedinac. Na primer, Kiljaj je obavezan da: sekretaru položi kauciju u iznosu 30.000 evra, kao preduslov za privremeno puštanje na slobodu, ne napušta tzv. Kosovo, osim ako to odobri nadležni panel Specijalizovanih veća, i da pasoš i druge putne isprave preda sekretaru suda, dostavi adresu na kojoj će boraviti dok traje sudski postupak i redovno se javlja policiji Kosova, u skladu s procedurom koju odredi sekretar suda, u medijima i na društvenim mrežama ne daje, ni direktno ni indirektno, nikakve izjave o Specijalizovanim većima, Specijalizovanom tužilaštvu, kao ni o bilo kom postupku pred Specijalizovanim većima, uključujući izjave koje sadrže pretnju silom i kojima se ometa krivičnu istragu, pristupi zasedanju ako mu to nalože Specijalizovana veća i pridržava se svih drugih odluka i naloga suda. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ GLEDA BRUKU I NE VERUJE: Kakav skandal na Rolan Garosu! Da je Srbin to uradio, već bi leteo kući (VIDEO)