POSEBNA SIMBOLIKA SIJEVE POSETE: Zašto je baš 7. maja najveći svetski lider došao u Srbiju?

Novosti online

08. 05. 2024. u 11:22

POSEBNA je simbolika da je Si Đinping doputovao na 25. godišnjicu NATO bombardovanja kineske ambasade na Novom Beogradu, ispred koje bi danas trebalo da položi vence. U napadu na diplomatsko predstavništvo 7. maja 1999. u 23.45 poginulo je troje kineskih novinara, dopisnici lista "Guangming žibao" Sin Sing i Đi Đing i novinar agencije Sinhua Šao Junhuan, a 20 osoba je teško povređeno.

ПОСЕБНА СИМБОЛИКА СИЈЕВЕ ПОСЕТЕ: Зашто је баш 7. маја највећи светски лидер дошао у Србију?

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Ambasada je pogođena sa tri projektila. Južni deo zgrade pogodile su dve rakete, jedna poslednji sprat, a druga prizemlje. Treći udar srušio je prizemlje i podrum zapadnog dela zdanja - vidno obeleženog kao objekat od diplomatskog značaja. Tokom napada uništene su i pomoćne zgrade, parkirani automobili, a oštećenja su pretrpele i obližnje zgrade "Energoprojekta" i "Ju biznis centra".

Tadašnja vlada SRJ potvrdila je da je kineska ambasada bila vidno obeležena, navodeći da je postojala jasna namera agresora, dok su se SAD pravdale da su koristile zastarele mape Beograda i da je objekat pogođen greškom i da je prava meta trebalo da bude zgrada SDPR.

Na mestu bombardovanja kineske ambasade 2009. otkrivena je spomen-ploča - simbol prijateljstva dva naroda.

BONUS VIDEO: SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)