PETKOVIĆ: Na Kosovu ugroženo sve srpsko, Hristova pobeda za nas je nada

Милица Шкорић
Milica Škorić

05. 05. 2024. u 09:20

DIREKTOR Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je danas Vaskrs, istakavši da je i ove godine želeo da radost najvećeg hrišćanskog praznika podeli s našim narodom na Kosovu i Metohiji, ali da mu je "bezumna politika Prištine to onemogućila".

ПЕТКОВИЋ: На Косову угрожено све српско, Христова победа за нас је нада

foto Kancelarija za KiM

- Radilo se o poseti za praznik koji sam po sebi nosi poruku mira, ljubavi i razumevanja, među svim ljudima dobre volje, bez obzira na veru ili naciju. I upravo te poruke sam želeo, zajedno sa našim narodom, da uputim iz Visokih Dečana, koji su naš stožer i vekovni svetionik. Ali, bez obzira na fizičku razdvojenost, čvrsto i nepokolebljivo, uvek, pa i danas, na ovaj veliki praznik, ja sam sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji - naveo je Petković u uskršnjoj čestitki.

On je čestitao Uskrs,u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i u svoje ime, patrijarhu Porfiriju, episkopu Raško - prizrenskom i kosovsko-metohijskom Teodosiju, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima pravoslavne veroispovesti, posebno srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

- Vaskrs je praznik koji nas ujedinjuje oko tradicionalnih, duhovnih i moralnih vrednosti ljubavi, pravde, razumevanja i zajedništva, koje su bliske svim ljudima i koje predstavljaju nesalomivi duhovni stožer i trajni imenitelj postojanja i trajanja srpskog naroda - napisao je Petković.

- Poruke velikog praznika Hristovog vaskrsenja podsećaju nas da je u dubokim istorijskim brazdama srpskog imena, kroz našu vekovnu istoriju, zapisano suprotstavljanje nepravdi i nasilju, koje se sprovodilo, a sprovodi se i danas, nad našim nacionalnim identitetom, imenom, i našom svetom prvoslavnom verom. Na našoj svetoj kosmetskoj zemlji danas je ugroženo sve što je srpsko, ali upravo tu, na tim prostorima, začet je i iznedren neprolazni plod našeg večnog nacionalnog i državnog dostojanstva i naše nepokolebljive odlučnosti da sve što je naše branimo i sačuvamo mirnim putem, oslanjajući se na snagu zajedništva i odlučnosti da se suočimo sa svim savremenim i budućim izazovima - naveo je Petković.

On je poručio je da je "Hristova pobeda za nas nada, koja nam u svom jedinstvenom značenju uvek i iznova poručuje da istrajemo u afirmaciji dobra, ne gubeći veru u bolje i srećnije sutra i u novi život, koji uvek dolazi posle stradanja".

- Okrenimo se, zato, miru, zajedništvu i čovekoljublju i učinimo sve da nam praznična radost bude čista i potpuna, kako bi istinski svedočili Hristovom Vaskrsenju. A Kosovo i Metohija, doveka kao deo Srbije, ostaje naše pamćenje, naše saborno odredište, gde čuvajući naša ognjišta i naše svetinje mi danas temeljimo našu budućnost - poručio je Petković.

BONUS VIDEO: „HRISTOS VOSKRESE“ - Sa Kule Beograd upućena prelepa čestitka povodom Uskrsa

(Tanjug)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije