ODBITI UCENU IZ BRISELA, JER KOSOVOM SE NE TRGUJE: Analitičari o zvaničnoj odluci EU da Ohridski sporazum ubaci u poglavlje 35

M. St.

24. 04. 2024. u 10:53

POŠTO je u ponedeljak ozvaničena ucena Brisela da pred ključaonicom Evropske unije Srbija preda Kosovo da bi joj se otvorila vrata društva odabranih, naša zemlja mora Zapadu jasno da stavi do znanja da ova perverzna trampa nije i neće biti prihvatljiva.

ОДБИТИ УЦЕНУ ИЗ БРИСЕЛА, ЈЕР КОСОВОМ СЕ НЕ ТРГУЈЕ: Аналитичари о званичној одлуци ЕУ да Охридски споразум убаци у поглавље 35

Foto AP

Ovako naši sagovornici analiziraju suženi manevarski prostor naše zemlje nakon ultimatuma koji su usvojili ministri spoljnih poslova zemalja članica Unije - da Ohridski sporazum postane deo Poglavlja 35. Oni smatraju da nam je Brisel "osvetlio" jasan putokaz i da na evropskom putu Srbiju navodi na defakto priznavanje lažne države.

Komentarišući ovu odluku, portparol EU Peter Stano poručuje da se od Beograda i Prištine očekuje sprovođenje sporazuma proizašlih iz dijaloga i da je to ključno za njihov put ka EU. On dodaje da će u skladu s tim, biti ažuriran dnevni red sledećeg sastanka Specijalne grupe za normalizaciju odnosa.

- Obe strane su prihvatile da će njihove odgovarajuće obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji postati sastavni deo njihovih puteva ka evropskim integracijama. Aneks o implementaciji zaključen u martu 2023. godine u Ohridu takođe odražava ovu posvećenost strana - naveo je Stano za Tanjug.

Istoričar i analitičar Srđan Graovac ističe da je i do sada bilo jasno da Evropa to od nas očekuje i da od toga neće odustati, a da je bilo pitanje momenta kada će se to naći u formi dokumenta.

- Prioritet Srbije u odnosu na EU je naš teritorijalni integritet i nikakvo odricanje ne može biti zamena. Ukoliko EU bude želela i dalje Srbiju, moraće da koriguje svoju politiku, jer se mi naše nećemo odreći. Srbija može ostaviti prostor da se pregovara o stvarima koje ne zadiru u teritorijalni integritet. Ipak, čak i da odlučimo da ne budemo deo EU, mi sa njom moramo da razgovaramo. Treba da nastavimo da radimo dalje na poboljšanju ekonomskih pitanja, pravne države i to su oblasti koje treba da unapređujemo zbog nas samih, a ne samo zbog eventualnog članstva.

Diplomata Zoran Milivojević ističe da uključivanjem Ohridskog sporazuma u Poglavlje 35 EU ulazi u zonu crvenih linija za Srbiju i dovodi u pitanje dalji pregovarački proces.

- Postaje jasna pozicija EU - da više nije statusno neutralna i da se opredelila za pritisak na Srbiju da prizna tzv. novu realnost, odnosno da prihvati defakto priznavanje Kosova, jer francusko-nemački plan, odnosno Ohridski sporazum, upravo to sadrži - rekao je Milivojević za Kosovo onlajn.

Milivojević napominje da se to jasno vidi u članu 2 i 4, podsećajući da se u članu 2 traži da Srbija prihvati suverenost i teritorijalni integritet u skladu sa Poveljom UN i da da prednost principu samoopredeljenja međunarodnog prava u odnosu na druge principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Ključna oblast

U SLUČAJU pregovora sa Srbijom, Poglavlje 35 je specifično i sadrži mehanizam za praćenje sprovođenja postignutih dogovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine. To je utvrđeno Pregovaračkim okvirom EU za vođenje pristupnih pregovora sa Beogradom, koji kaže da će se "pitanje normalizacije odnosa između Srbije i tzv. Kosova razmatrati u okviru Poglavlja 35 kao posebna stavka kojom se treba baviti u ranoj fazi pregovora, kao i tokom celog procesa pregovaranja. To znači da se u okviru Poglavlja 35 neće voditi rasprava o temama koje su predmet dijaloga Beograda i Prištine, već o primeni dogovora nastalih u okviru njega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)