ĐILASOV SPN U PARAMPARČAD: Skupština raspravlja o izmeni zakona o lokalnim izborima, bivše saborce podelio bojkot

M. Stanojković

23. 04. 2024. u 07:00

DA se na prvoj krivini opozicija raspala u paramparčad, jer jedna strana govori "idemo na izbore i pobedićemo", a druga - "izbora nema" - na ovom stavu poslanici vladajuće većine bazirali su juče žustru raspravu sa svojim protivnicima pod kupolom parlamenta.

ЂИЛАСОВ СПН У ПАРАМПАРЧАД: Sкупштина расправља о измени закона о локалним изборима, бивше саборце поделио бојкот

Foto: Printskrin

Otrovne strelice o tome ko je održao reč, a ko pristao na kompromise, indirektno, letele su i između predstavnika do juče ujedinjene koalicije "Srbija protiv nasilja", koja se spotakla na bojkotu. Deo SPN, koji će pred birače poručuje da "neće predati vlast SNS bez borbe", dok drugi pozivaju birače da na farsu ne pristaju.

Ovako je juče izgledala rasprava u Narodnoj skupštini, a na čijem se dnevnom redu prve sednice prolećnog zasedanja našao predlog izmene Zakona o lokalnim izborima, kojim se omogućava da se glasanje u Beogradu i u 87 gradova i opština održi istog dana - 2. juna. Predložene izmene podrazumevaju da se ubuduće "odluka o raspisivanju izbora donosi najranije 150 (umesto 120), a najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika, dok od dana raspisivanja do dana glasanja ne može proći manje od 30 (trenutno 45) ni više od 60 dana. Predlog su podržali poslanici vladajuće koalicije, Zeleno-levi front, Narodni pokret Srbije - Novo lice Srbije, Ekološki ustanak, samostalni poslanici Pokreta slobodnih građana, kao i poslanici SDA Sandžaka i Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija.

 Predstavnik predlagača, šef poslaničke grupe naprednjaka, Milenko Jovanov, obrazložio je da se dodaje i novi član kojim se reguliše koordiniranost sprovođenja izbora za odbornike skupština gradova i predstavnike u skupštinama gradskih opština. On je kazao da se izmene zakona donose kao posledica razgovora koji su vođeni u prethodnim nedeljama između predstavnika poslaničkih grupa zajedno sa nevladinim sektorom.

- Zahtev je bio da izbori budu održani u isto vreme. Traženo je da to bude 2. juna. Ovo nije naš predlog, formalno jeste naš, ali faktički ovo je predlog opozicionih stranaka. Ovaj zakon nije zbog ukradenih izbora već zbog toga što smo se tako dogovorili. I kad prihvatite sve zahteve, onda kažu na izbore nećemo da izađemo. Kod opozicije se dešava proces prestrojavanja i neka sada oni objašnjavaju zašto su promenili stav.

Iako su najavljivali da neće loše govoriti o dojučerašnjim saborcima, sa kojima su se razišli u odluci da li treba izaći na izbore ili ih bojkotovati, izlaganja lidera SPN potvrdila su da su među njima postojale nepremostive razlike i da koalicija nije bila održiva na duže staze.

Tako će deo ovog tabora, koji čine Narodni pokret Srbije, Pokret slobodnih građana, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Novo lice Srbije i Demokratska stranka svoju bitku za Beograd i lokal, započećeti pod sloganom "Biram borbu".

- Žao mi je što neke kolege nisu želele da nastavimo da se borimo zajedno. Ne razumem odluku da se bojkotuju izbori u Beogradu, a ne i u drugim gradovima i opštinama. Još ima vremena, a i moći i kapaciteta, jer smo pokazali da možemo da zadamo udarce ovom režimu - rekao je lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić i istakao da prvi put od kada je u poslaničkim klupama, podržava neki zakon koji je predložila vlast.

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi front Radomir Lazović kazao je da opozicija neće bez borbe prepustiti nijednu opštinu niti grad u Srbiji. Situaciju u kojoj se Srbija nalazi, uporedio je sa onom iz 1914. ili 1941.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić apelovala je na poslanike opozicije da borbu za izborne uslove ne upoređuju sa borbom protiv okupatora, istakavši da tako vređaju i poslanike vladajuće koalicije i građane Srbije koji su za njih glasali.

- Niti ste vi oslobodioci, niti su ovi ljudi okupatori. Borba za datum beogradskih izbora nije bitka na Neretvi, ni Sutjeska, ni Cerska bitka, ni bombardovanje Beograda. Dakle, ništa junački tu nema - rekla je Brnabićeva.

Stranka slobode i pravde, Srbija - Centar, Zajedno i koalicija NADA, koje su bile kamen spoticanja jedinstvu, svoj stav da ne izađu na izbore pravdali su time da su oni stali iza dokumenta o saradnji sa "Proglasom" da na glasanje neće izaći bez ispunjenja uslova. U skladu sa tim, juče su podneli Ustavni zakon kojim se predviđa pomeranje izbora za jesen.

- Ja ne mogu nešto da potpišem i da posle toga pogledam u oči Gojku Božoviću ili Peci Popoviću ili Ceci Bojković i da kažem "puj pike" to ne važi. Mene to obavezuje. U politici postoji i nešto što se zove moral. Ali kada govorimo o tome šta smo sve postigli i gde smo posrnuli, mogu da kažem šta smo sve mogli da postignemo na jesen da smo bili strpljivi i da je bilo istrajnosti da se borimo za izborne uslove na način na koji mi to predlažemo. Mi bismo na jesen imali daleko bolje uslove - ocenio je predsednik stranke Srbija - Centar Zdravko Ponoš.

Lider SSP Dragan Đilas juče je u sali o kolegama iz drugog dela SPN govorio kao o onima koji su "odlučili da pogaze obećanja narodu da neće prihvatiti izbore dok se ne ispune ključne preporuke":

- Predložili smo ustavni zakon koji su napisali eminentni stručnjaci. Kao stranka sa najvećim poslaničkim klubom u opoziciji, ne prihvatamo predlog koji su predložili ostali jer on ne otklanja nijednu jedinu nepravilnost. Nama su promene važnije od nekoliko stotina odborničkih mesta, i od pobede na Vračaru, Starom gradu. Da smo ostali jedinstveni, ova vlast bi pristala na uslove čime bi se izbori odložili na jesen.

Šef poslaničke grupe Nova Demokratska stranka Srbije Miloš Jovanović pozvao je građane da ne izlaze na izbore 2. juna, koje je nazvao farsom.

Velja rasturio koaliciju Narodne stranke i DJB

NARODNA stranka će na beogradskim izborima nastupiti na listi "Narodna lista-ključ za pobedu - Narodna stranka - Nova Srbija - Pokret "Živim za Srbiju", obustavljajući tako saradnju sa strankom Dosta je bilo, sa kojom su u januaru potpisali memorandum o savezu u Beogradu. Razdor u ovu nesuđenu koaliciju uneo je Velimir Ilić, koji se vraća na političku scenu.

- Čekali smo Dveri, ali oni su u situaciji da nisu u stanju da donesu odluku, čekali su da li će biti bojkot, da li će Novi DSS da ide na izbore, to im je bio prioritet - rekao je predsednik Narodne stranke Vladimir Gajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)