KINESKI PREDSTAVNIK OPOMENUO PRIŠTINU: Odustanite od jednostranih akcija, srpski suverenitet se mora u potpunosti poštovati

Novosti online

22. 04. 2024. u 18:12

PREDSTAVNIK Kine pozvao je Prištinu da odustane od jednostranih akcija koje izazivaju tenzije i konfrontaciju.

КИНЕСКИ ПРЕДСТАВНИК ОПОМЕНУО ПРИШТИНУ: Одустаните од једностраних акција, српски суверенитет се мора у потпуности поштовати

Foto: Printskrin

Takođe, podsetio je da je važno formirati ZSO i da se Kina nada da će EU zadržati neutralnost kao medijator.

- Kina podržava strane da nađu međusobno prihvatljivo rešenje kroz dijalog u skladu sa Rezolucijom SB 12 44, a srpski suverenitet, nezavisnost i teroritorijalni integritet moraju biti u potpunosti poštovani - kazao je on.

- Narativ "ljudska prava iznad suvereniteta" efektivno svode ljudska prava na političko oruđe kako bi se NATO mešao u unutrašnje stvari država, što ugrožava i suverenitet i obećanu zaštitu ljudskih prava - upozorio je on.

On je podsetio da je Rusija prošlog meseca inicirala raspravu o situaciji na KiM 25 godina posle NATO intervencije kojom su, kako je rekao, napadom na suverenu zemlju prekršene sve međunarodne pravne norme.

- Ako dozvolimo da sila bude oruđe kojom se disciplinuju daleko slabije zemlje to će proizvesti nesagledive posledice. Etnička pitanja moraju se rešavati dijalogom i dogovorom, Kina ostaje posvećena tim ciljevima, i nastaviće da podržava dijalog kao jedini način rešavanje problema - rekao je predstavnik Kine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)