PRITISCI I TEROR Anketa Srba sa KiM o Kurtijevom popisu: Priština nam je sve uzela (FOTO)

D.Z.

10. 04. 2024. u 10:56

SVE srpske stranke sa Kosova i Metohije protive se učešću Srba u popisu stanovništva, koji počinje danas, jer smatraju da nije trenutak da se učestvuje u tom procesu dok se nad pripadnicima srpskog naroda vrši institucionalno nasilje, dok im se krše ljudska prava i otimaju sve ingerencije.

ПРИТИСЦИ И ТЕРОР Анкета Срба са КиМ о Куртијевом попису: Приштина нам је све узела (ФОТО)

Foto: D.Z.

Pitali smo Srbe iz Kosovske Mitrovice kakav je njihov stav o tome, a evo šta su oni izjavili.

Foto: D.Z.

Miroslav Ristić (67), penzioner, ističe da su pritisci sa svih strana.

- Budući da smo pritisnuti od strane privremenih prištinskih institucija u svakom smislu, pre svega prekomernim prisustvom specijalne policije, mislim da je stav većine građana da se ne odazivamo ni popisu, ali ni referendumu. Jer, kada su nam nametnuli sve, ništa neće promeniti ni to ako smenimo gradonačelnike.

Foto: D.Z.

Nebojša Ilić (52), radnik u Domu zdravlja, smatra da popis treba odbiti zbog terora koji srpski narod svakodnevno trpi od strane Kurtija.

- Pošto Priština nije ispunila nijednu obavezu iz Briselskog sporazuma, a naša, srpska strana gotovo sve, moj stav je da ne treba izaći niti na referendum, niti se odazvati popisu. Moj stav se bazira i na teroru koje institucije koje organizuju popis sprovode prema Srbima na čitavom KiM.

Foto: D.Z.

Dragana Krasić (39), koja je po struci arhitekta, rekla je da se Srbi ovde osećaju kao građani drugog reda.

- Pošto nisam rođena na KiM, ali sam ovde završila fakultet i udala se, ne mogu da dobijem kosovska dokumenta. Bez njih ne može da se izađe na referendum, niti da se odazove popisu, pa ne razmišljam o tome. Sigurna sam da i većina ne želi da se odazove jer smo građani drugog reda - kaže Dragana.

Foto: D.Z.

Penzioner Ilija Stojanović (71) izjavio je da im je Priština sve oduzela.

- Sve što organizuje naša država Srbija - mi ćemo se odazvati, a sve što dolazi iz Prištine treba bojkotovati. Jer, sve su nam oduzeli, počev od slobode govora, kretanja, prava na namirnice koje želimo, plate i penzije, lekove... 

BONUS VIDEO: KURTIJEV RADOICA UHVAĆEN NA DELU - Pojavio se snimak u kome priznaje da pali automobile Srbima na KiM

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu