ZARACIN: Užasnut sam zločinima koje je Vermaht počinio tokom Drugog svetskog rata u Srbiji

Novosti online

05. 04. 2024. u 16:20

SPECIJALNI izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin, koji boravi u Beogradu, izjavio je danas da je uvek užasnut kada poseti zemlje bivše Kraljevine Jugoslavije i vidi zločine koje je Vermaht počinio tokom Drugog svetskog rata.

ЗАРАЦИН: Ужаснут сам злочинима које је Вермахт починио током Другог светског рата у Србији

Foto Tanjug/AP

- Uvek kada sam ovde u Srbiji i drugim državama bivše Kraljevine Jugoslavije ja samiznova užasnut, kada vidim koji zločini su počinjeni od strane Vermahta. Mislim da je naša odgovornost da odamo počast žrtvama i da imamo kulturu sećanja, rekao je Zaracin za Tanjug.

Dodao je da napad 6. aprila 1941. godine nije bio samo napad na Beograd, već napad koji je, kako je naveo, imao jasan cilj da se napadne srpsko stanovništvo, srpski narod, ali i srpska kultura.

- To je trebalo da bude jedna vrsta kazne za to što su Srbi i zemlje ovde imali hrabrost da se otvoreno izjasne protiv Hitlera i zbog toga što su bili tako hrabri da budu antifašisti, istakao je Zaracin.

On je naveo da je Nemačka spremna da se angažuje na projektu preuređenja memorijalnog centra na mestu gde je nekada bila Narodna biblioteka.

- Međutim, Nemačka nema uticaj i, iz poštovanja prema Srbiji, ne želi da se meša u to kako će izgledati taj memorijalni centar. To je odluka koju treba da donesu ovdašnje vlasti. Svakako, mi smo spremni da pomognemo kada ta odluka bude doneta, rekao je Zaracin.

Istakao je da je važno sačuvati mesta koja čuvaju uspomenu na zlodela počinjena za vreme Drugog svetskog rata.

- Nažalost, što se tiče mladih u Nemačkoj, oni često nisu svesni uloge koju je nemačka vojska, Vermaht, imala za vreme Drugog svetskog rata na ovim prostorima. Nisu toliko poznata zlodela koja je ta vojska počinila, ne dovoljno. Naš cilj je da i mladi ljudi u Nemačkoj saznaju šta se ovde dogodilo, na celom Zapadnom Balkanu, jer je to stvar poštovanja i priznanja sopstvene odgovornosti. To je u našem interesu. Vidim ovde veliku mogućnost da to postignemo, rekao je nemački zvaničnik.

BONUS VIDEO: "NE MOŽEMO DA SE POMIRIMO SA OVIM" Građani Bora u šoku i neverici zbog slučaja Danke Ilić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?