PETKOVIĆ: Priština nema nameru da normalizuje političke odnose u regionu

Novosti online

01. 04. 2024. u 19:18

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je danas, na sastanku s francuskim poslanikom i šefom francuske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Bertranom Buiksom, da je, uprkos stalnom opstruisanju normalizacije stanja na terenu i eskalaciji problema, Priština nagrađena otvaranjem perspektive za članstvo u Savet Evrope.

ПЕТКОВИЋ: Приштина нема намеру да нормализује политичке односе у региону

Foto: Tanjug

Priština nema nameru da učestvuje u stvaranju uslova za normalizaciju političkih i međunacionalnih odnosa u regionu, rekao je Petković na sastanku, kojem je prisustvovao i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Na početku razgovora Petković je ukazao na činjenicu da se danas navršilo 4.000 dana od kako je Priština preuzela obavezu da ispuni jedinu obavezu iz Briselskog sporazuma i stvori uslove za formiranje Zajednice srpskih opština, što nije učinila, ali je, prema njegovim rečima, na taj način jasno pokazala da nema nameru da učestvuje u stvaranju uslova za normalizaciju političkih i međunacionalnih odnosa u regionu.

- Na odsustvo dobrih namera i volje Prištine ukazuje i nerazumna, jednostrana odluka Aljbina Kurtija o ukidanju platnog prometa Srbije i dinara kao sredstava plaćanja, koja ima za cilj da život Srba u pokrajini učini nepodnošljivim i da u krajnjoj instanci protera srpski narod sa KiM, naglasio je on. 

Ovom odlukom 100.000 Srba u pokrajini, koji su ostali bez svojih primanja – plata, penzija i socijalne pomoći, dovedeni su na ivicu humanitarne katastrofe, upozorio je Petković i upitao da li su to vrednosti koje su tzv. Kosovo preporučile za članstvo u Savetu Evrope.

Uprkos stalnom opstruisanju normalizacije stanja na terenu i eskalaciji problema, Priština je, prema njegovoj oceni, nagrađena otvaranjem perspektive za članstvo u Savet Evrope, što, kako je dodao, ne služi na čast međunarodnoj zajednici i istakao je da će Beograd uprkos svemu nastaviti da se zalaže za mirno i kompromisno rešavanje problema na terenu.


BONUS VIDEO: NEOČEKIVANO: Đilas udario na Savu Manojlovića 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?