AKO ZABORAVIMO KOSOVO, SAMI ĆEMO BITI ZABORAVLJENI: Episkop bački Irinej - Kosovski zavet aktuelan zauvek

Novosti online

26. 03. 2024. u 14:12

EPISKOP bački Irinej izjavio je danas u Beogradu, tokom naučnog skupa "Kosovo i Metohija - istorija i kulturno nasleđe", da ako mi, kao narod, zaboravimo Kosovo, bićemo i sami zaboravljeni.

АКО ЗАБОРАВИМО КОСОВО, САМИ ЋЕМО БИТИ ЗАБОРАВЉЕНИ: Епископ бачки Иринеј - Косовски завет актуелан заувек

Foto: Tanjug

- U našem slučaju, ako zaboravimo Kosovo i Peć, Prizren, Gračanicu, Dečane, sve naše svetinje, bićemo zaboravljeni i sami ćemo sebe zaboraviti, što ne dao Bog, rekao je episkop Irinej, držeći izlaganje na temu "Aktuelnost Kosovskog zaveta".

Episkop je kazao da je Kosovski zavet kao naš doživljaj Hristovog Novog zaveta, aktuelan ne samo danas, već trajno.

Kako je naveo, dokle god bude bilo Srba na ovoj planeti, i dok budu pravoslavni, oni će živeti upravo Kosovskim zavetom.

- Naš narod, kao hrišćanski narod, nepogrešivo je osetio duhovnu suštinu Lazarevog opredeljenja, njegove ličnosti, i duhovnu suštinu onoga što se odigralo na Kosovu polju u dan one bitke 1389. godine, a što se evo vekovima odigrava na tom istom Kosovu, grdnom sudilištu, i ovde dok mi sad govorimo, a kako stvari stoje, tako će izgleda biti i u doglednoj budućnosti, rekao je Irinej.

Kako je istakao, ako izgubimo Zavet, izgubićemo identitet.

- Kosovske delove drži na okupu upravo Zavet, zavetno iskustvo jednog naroda. U našem slučaju, Kosovski zavet kao temeljno iskustvo našeg naroda. U protivnom slučaju, ako takva osnova ne postoji, identitet će biti irelevantan - ocenio je episkop Irinej.

Kako je naveo, nacionalni identiteti se danas medijima i propagandom mogu fabrikovati.
Episkop Irinej je rekao da čovek sa Bogom sklapa zavet, bez čega i nije puni i pravi čovek, već nedovršen i nesavršen.

- On je u tom slučaju samo biće koje diše i ništa više, kao što je pre dva dana rekao predsednik naše države, potpuno u duhu kosovskog zaveta, shvatajući i tvrdeći da samo kao zavetno biće, kao biće zaveta, čovek ne samo što diše telesno, nego diše, živi i duhovno, rekao je episkop.


 

BONUS VIDEO: PARASTOS ZA ŽRTVE TERORISTIČKOG NAPADA U MOSKVI: Građani došli u Rusku crkvu na Tašmajdanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!