KURTI SRBIMA HOĆE DA OTME I KORU HLEBA: Zaposleni u narodnim kuhinjama strepe kako će obezbediti namirnice

D. Zečević

22. 02. 2024. u 11:12

ZASAD radimo, imamo zalihe namirnica, ali će nam uskoro sigurno biti teško, jer ne znam kako ćemo podići novac za nabavku svega što nam je potrebno. Čak i da potrepštine kupujemo na Kosovu i Metohiji, ne znam kako ćemo... Problem je što sredstva dobijamo iz donacija, ali stižu i kao pomoć naše države Srbije.

КУРТИ СРБИМА ХОЋЕ ДА ОТМЕ И КОРУ ХЛЕБА: Запослени у народним кухињама стрепе како ће обезбедити намирнице

Foto: RTV Plus

Ovo upozorava Svetlana Stević, upravnica Narodnih kuhinja na KiM i predsednica NVO "Majka devet Jugovića", koja upozorava da su odlukom prištinskih vlasti o ukidanju dinara u pokrajini direktno ugroženi naši najsiromašniji sunarodnici.

Njima je pre dva dana onemogućeno da podignu socijalnu pomoć i druge naknade koje stižu iz centralne Srbije, pa ne bi bilo iznenađenje da mnogi po obrok krenu u narodne kuhinje, gde je već prijavljeno 2.500 najugroženijih. Kazani rade u Novom Brdu, selu Bostane, u Kosovskoj Kamenici, Gnjilanu, kao i u povratničkom selu Berkovo. Ali šta će biti ako ostanu prazni?

- Korisnici besplatnih obroka u našim narodnim kuhinjama su stari i nemoćni, ali i socijalno ugrožene porodice sa više dece. Među njima je i veliki broj onih koji od 1999. nisu napuštali svoje sredine na Kosovu. A od socijalne pomoći koju su primali kupovali su lekove, tako da su sada uskraćeni i za to. Da bi podigli novac moraju da odlaze do prvih mesta u centralnoj Srbiji, Kuršumliji, Raški, Bujanovcu, što im je put od 100 i više kilometara - ističe Stevićeva.

Prema njenima rečima, odlukom tzv. prištinskih vlasti o ukidanju dinara ugrožen je opstanak celog naroda na prostoru koji vekovima naseljava, a sve se to dešava naočigled međunarodne zajednice.

U međuvremenu, predstavnici našeg naroda pokušavaju na sve načine da obore dokument Kurtijeve Centralne banke o proterivanju dinara. Advokat Vasilije Arsić u utorak je predao zahtev ustavnom sudu tzv. Kosova za ocenu ustavnosti člana 35 uredbe o "evru kao jedinoj valuti u fiskalnom sistemu i platnom prometu na KiM". U pokrajini, inače, ne postoji zakon kojim se uređuje koja je valuta u prometu.

- Centralna banka u Prištini nema prava da donosi takvu vrstu odluke. Zato tražim ocenu suda da uredbu proglasi ništavnom i član uredbe stavi van snage i da se nastavi sa upotrebom dinara u platnom prometu - kaže Arsić, za "Novosti".

Na pitanje - može li Priština, umesto uredbe koja je na snazi od 1. februara, naknadno da donese zakon kojim će biti ukinut dinar, advokat nam kaže:

- Takav zakon je moguće doneti samo u Skupštini, i to uz dve trećine glasova iz srpske zajednice. Vlastima je jasno da je nemoguće doneti zakonski osnov, pa zato usvajaju jednostrane i nezakonite odluke.

Inače, zamenik premijera tzv. Kosova Besnik Bisljimi juče se "pohvalio" da je dobio poziv iz Brisela na sastanak oko dinara, ali da ga je odbio.

I NASTAVNICIMA NE DAJU PLATE

ZAPOSLENI u prosveti, koji rade pri obrazovnom sistemu Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, okupili su se juče ispred "Poštanske štedionice" u Severnoj Mitrovici, gde su pokušali da podignu plate koje su im legle na račune, ali to nisu mogli da urade. Zato je njih oko 150 izrazilo protest zbog odluke Prištine o ukidanju dinara, koja direktno ugrožava njihov i opstanak njihovih porodica.

Oni su javno postavili pitanja - kako će bez novca da nabave hranu, da kupe udžbenike i sve što im je potrebno za školovanje dece, kako će da plate račune...

Milena Vučković, koja 39 godina radi u prosveti, izjavila je za Kosovo onlajn da joj se prvi put dešava da ne može da podigne zarađeni novac:

- Ovako nikada nije bilo, i u vreme inflacije smo se snalazili i primali novac. Pored toga što nemamo ništa da kupimo, sada još ostajemo i bez novca. Teško je otići do Raške, nikome nije lako. Ovo je pritisak na sve nas da odemo odavde, da napustimo svoje kuće. Ovde sam rođena i ovde mi živi cela porodica, svi primamo ovde novac i živimo od te plate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima