PREMIJERKA BRNABIĆ: Očekujemo da izvoz u IKT sektoru u 2027. godini bude 10 milijardi evra

Tanjug

20. 01. 2024. u 19:05

PREDSEDNICA Vlade Ana Brnabić izjavila je večeras da se očekuje da ulaganjem u sektor Informaciono komunikacionih tehnologija (IKT), izvoz u ovom sektoru do 2027. godine bude 10 milijardi evra, a da je prošle godine iznosio između 3,5 i 3,6 milijardi evra.

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ: Очекујемо да извоз у ИКТ сектору у 2027. години буде 10 милијарди евра

Foto M. Š.

-Ukupni izvoz u IKT sektoru u 2012. godini bio je 375 miliona evra, i tada je predsednik Vučić rekao da taj sektor ima potencijal i odlučio da ulažemo u naše mlade, kreativne i spospobne ljude. Verovali smo u ljude i to nam se vratilo - prošle godine je izvoz u IKT sektoru bio između 3,5 i 3,6 milijardi evra. Uz sve izazove i usporavanje u čitavom svetu, mi danas za jedan mesec proizvedemo ono što smo nekad za godinu dana, rekla je Brnabić u svom obraćanju u Palati Srbija.

Ono što će biti urađeno do 2027. godine, naglasila je premijerka, ''je kvantni skok'', ukazujući na očekivani izvoz od 10 milijardi evra u IKT sektoru.

-To znači da će u ovom sektoru biti zaposleno 140.000 ljudi. Zaposlenost u ovom sektoru bila je 2012. otprilike 50.000 ljudi. Mi smo više nego duplirali, rekla je premijerka.

Naglasila je da digitalizacija i veštačka inteligencija fundamentalno menjaju Srbiju, i da će specijalna međunarodna izložba EXPO2027 predtaviti naprednu sliku Srbije u oblasti IKT.

-Predstavljamo Srbiju u kojoj mladi žele da ostanu i ostaju, u koju se neki koji su otišli zbog posla i studija vraćaju, i žele što pre da se vrate jer ovde imaju sve iste, ili bolje šanse nego bilo gde, rekla je premijerka.

Istakla je postoji jasna vizija za napredak Srbije u oblasti visokih tehnologija.

-Imamo čistu i jasnu viziju kako da to uradimo - dva fokusa, biotehnologija i veštačka intelgencija, rekla je premijerka.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (26)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)