PETKOVIĆ SA NEMAČKOM AMBASADORKOM KONRAD O POLOŽAJU SRPSKOG NARODA NA KIM: Priština jednostranim aktima ugrožava elementarna ljudska prava

M.St.

19. 01. 2024. u 16:02

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorkom Nemačke Anke Konrad, koju je informisao o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, istakavši da Priština nizom jednostranih akata kontinuirano ugrožava godinama građenu stabilnost na terenu i elementarna ljudska prava srpskog stanovništva u Pokrajini.

ПЕТКОВИЋ СА НЕМАЧКОМ АМБАСАДОРКОМ КОНРАД О ПОЛОЖАЈУ СРПСКОГ НАРОДА НА КИМ: Приштина једностраним актима угрожава елементарна људска права

foto Kancelarija za KiM

Petković je naglasio da su Beograd i srpski narod na KiM veoma zabrinuti zbog najave Prištine da će od 1. februara prekinuti platnnavodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je podvukao da bez finansijske podrške koja stiže iz Beograda, srpski narod ne može da opstane na Kosovu i Metohiji i da je sada potpuno "ogoljena" namera premijera privredenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da protera sve Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta u pokrajini.

On je ukazao da se radi o jednoj od najtežih odluka donetih do sada od strane premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koja za cilj ima egzodus Srba, dodavši da će se Beograd snažno i odlučno suprotstaviti gaženju ljudskih prava našeg naroda.

Podsetio je da su Priština i lokalne vlasti opstruirali proces za potpisivanje peticije za smenu nelegitimnih i nelegalnih gradonačelnika na severu KiM, što je još jedan vid pritiska na srpski narod, koji vodi u pravcu destabilizacije na terenu, ali i u regionu.

- Bez obzira na pritiske, srpski narod je pokazao jedinstvo i snagu i masovno se odazvao pozivu Beograda za potpisivanje peticije - naglasio je Petković.

Prema njegovim rečima, kršenje ljudskih prava se ogleda i u činjenici da građani Kosova i Metohije koji poseduju srpske pasoše, izdate od strane Koordinacione uprave u Beogradu, još uvek nemaju odobrenu viznu liberalizaciju, iako je Evropska komisija pokazala razumevanje po ovom pitanju.

Petković je zaključio da je Beograd svih ovih godina dosledno i iskreno bio opredeljen za dijalog i pronalaženje prostora za srpsko-albansko pomirenje, međutim, činjenica da i pored neodgovornog igranja sa teško uspostavljenim mirom Priština nastavlja sa politikom eskalacije i urušavanja dijaloga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (40)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima