RIK ODBACIO PRIGOVOR KOALICIJE "SRBIJA PROTIV NASILJA": Nema osnova za poništavanje rezultata izbora

Tanjug

17. 01. 2024. u 18:24

REPUBLIČKA izborna komisija odbacila je danas, kao neosnovan, prigovor koalicije "Srbija protiv nasilja" na Izveštaj o ukupnim rezultatima izbora za poslanike 17. decembra prošle godine.

РИК ОДБАЦИО ПРИГОВОР КОАЛИЦИЈЕ СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА: Нема основа за поништавање резултата избора

Foto: Novosti

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević rekao je da je izveštaj o rezultatima izbora za poslanike Narodne skupštine u svemu donet u skladu sa zakonom, a da podneti prigovori ne mogu biti osnova za poništavanje rezultata izbora, s obzirom na to da se izveštaj zasniva na pravosnažnim rezultatima glasanja sadržanim u svim zbirnim izveštajima o rezultatima glasanja.

- Što se tiče ostalih navoda iz prigovora, za različite nedostatke zapisnika, nedostatak potpisa članova biračkih odbora, upisanog broja birača, kontrolnog lista i ostalih, te eventualne nepravilnosti su mogle i trebale da budu predmet posebnog pravnog sredstva, kao što je zahtev za poništavanje glasanja na biračkom mestu - objasnio je Dimitrijević.

On je naglasio da se RIK rukovodi isključivo Zakonom o izboru narodnih poslanika i da se ne bavi navodima koji se odnose na izvršenje određenih krivičnih dela protiv izbornih prava, što je, kako je rekao, predmet posebnog krivičnog postupka pred nadležnim državnim organima.  

- Smatram neosnovanom tvrdnju da RIK mora ceniti navode o zloupotrebama državnih resursa, što je predmet Zakona o sprečavanju korupcije, za koje je nadležna Agencija za sprečavanje korupcije, ili navode o manipulacijama biračkim spiskom, s obzirom da je Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku, za uređenje biračkog spiska odgovorno Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu - konstatovao je Dimitrijević.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)