SNS SVUDA OKOSNICA VLASTI: Lista "Srbija ne sme da stane" dominira i na lokalnim izborima u 65 gradova i opština

V. N.

19. 12. 2023. u 09:00

REZULTATI nedeljnih izbora za odbornike u 65 gradova i opština u centralnoj Srbiji potvrdili su dominaciju Srpske napredne stranke i na lokalu.

СНС СВУДА ОКОСНИЦА ВЛАСТИ: Листа Србија не сме да стане доминира и на локалним изборима у 65 градова и општина

Foto N. Skenderija

Prebrojavanje glasova pokazalo je da će naprednjaci, po svemu sudeći, u njima formirati vlast, bilo da su na izbore izašli samostalno ili u koaliciji, ili pak, da će lokalnu vlast u ovim mestima formirati sa tradicionalnim partnerima ili grupama građana. Procentualno, najviše glasova dobili su u Medveđi - 90 odsto, a najmanje u Aleksandrovcu 35,01.

U Kragujevcu, naprednjaci su osvojili poverenje 40 odsto izašlih birača, što je 38 mandata u lokalnom parlamentu koji broji 87 odbornika. Sledi lista "Ujedinjeni protiv nasilja - Nada za Kragujevac" kojoj je pripalo 14 mandata.

Svih devet lokalnih lista u Smederevu imaće svoje zastupnike u gradskoj skupštini, a najviše mandata osvojila je SNS - 34 od 70 mesta, koliko ima odbornika u smederevskom parlamentu. Drugoplasirana je lista SPN sa osam, a trećeplasirana izborna lista "Dr Ivan Stevanović - Za naše Smederevo" sa sedam odbornika, dok će socijalisti imati šest.

Najviše mandata za lokalni parlament u Loznici dobila je koalicija okupljena oko SNS, koja je osvojila 20.511 glasova, čime je obezbedila 34 odbornička mandata. Tako će naprednjaci moći sami da formiraju skupštinsku većinu u Skupštini grada koja ima 59 odborničkih mesta. Socijalisti će, prema preliminarnim rezultatima, imati pet odbornika, GG "Smelo"-tri, "Nada za Loznicu" - šest, Srbija protiv nasilja - devet, Milica Đurđević Stamenkovski - dva.

Za listu "Aleksandar Vučić - Šabac ne sme da stane" glasalo je 28.816 Šapčana kojima se prvi na listi dr Aleksandar Pajić zahvalio na ogromnom poverenju. Naprednjaci su se izborili za 35 od 69 odborničkih mandata, što je apsulutna većina. Druga po broju glasova je lista "Šabac protiv nasilja" sa 15.554 glasa, što je 19 odborničkih mandata.

Sa 57,88 odsto glasova na lokalnim izborima u Kruševcu, naprednjaci su trijumfovali i u ovom gradu. To je 42 od ukupno 70 odborničkih mandata u lokalnom parlamentu. U odborničkim klupama biće i kandidati sa liste "SPN - dr Branislav Bata Andrić" sa osvojenih 18 mandata.

Ilustracija V. N.

U Skupštini grada Kraljeva, SNS bi trebao da dobije 33 mandata, Starosedeoci - 12, a "Srbija protiv nasilja" - osam. Po sedam mandata ide SPS-JS i listi "Lokalni front", a tri Koaliciji NADA.

Koalicija okupljena oko Srpske napredna stranke moći će u Leskovcu sama da formira lokalnu vlast, dok će svoje odbornike imati i ostalih šest lista koje su se nadmetale za glasove građana.

Prema podacima Gradske izborne komisije (GIK), na osnovu obrađenih 94 odsto biračkih mesta, naprednjaci su se izborili za 39 od 75 odborničkih mesta u gradskom parlamentu Leskovca. Koalicijta SPS-JS imaće 13 mandata, koliko i lista "Narodni pokret Srbije Leskovac - Miroslav Aleksić - Za Leskovac zajedno - dr Nenad Zdravković".

Naprednjaci su natpolovičnu većinu osvojili na lokalu i u Kolubarskom okrugu - na Ubu, u Lajkovcu i u Osečini.

Prema prvim preliminarnim rezultatima dobijenim od GIK, naprednjaci su u Vranju dobili 54,18 odsto od izašlih 42.648 birača. Ubedljiv je SNS bio i u Vranjskoj Banji sa osvojenih 66,71 odsto.

Lista "Aleksandar Vučić - Sokobanja ne sme da stane" osvojila je na lokalnim izborima u Sokobanji najviše mandata, 14 od 25, koliko broji Skupština opštine.

Ubedljiva pobeda naprednjaka je i u Ćupriji, gde su osvojili 59 odsto glasova. Lista SPN dobila je poverenje 17 odsto glasača, dok je na trećem mestu SPS sa 12 odsto. Predsednik ćuprijskih naprednjaka Ninoslav Erić objavio je da će SNS na lokalu sam da formira vlast jer će imati apsolutnu većinu u SO.

Građani Srbije su u nedelju, osim o budućim poslanicima Narodne skupštine i odbornicima glavnog grada, odlučivali i o novim sazivima lokalnih parlamenta u 65 gradova i opština. Glasanje za odbornike gradskih skupština održano je u Vranju, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Loznici, Novom Pazaru, Pirotu, Prokuplju, Smederevu i Šapcu.

Kad je reč o skupštinama opština, glasao je Aleksandrovac, Babušnica, Batočina, Bela Palanka, Blace, Bogatić, Bojnik, Brus, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladimirci, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Golubac, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabari, Žagubica, Žitorađe, Knić, Koceljeva, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lajkovac, Lapovo, Lebane, Ljig, Ljubovija, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Osečina, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Požega, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Rača, Rekovac, Sokobanja, Topola, Trgovište, Trstenik, Ćićevac, Ćuprija, Ub, Crna Trava, Vranjska Banja.

JS sami u 10 mesta

U VEĆINI gradova i opština, socijalisti su prošli mnogo lošije nego na prošlim izborima za lokalne skupštine, čak i u mestima u kojima su imali tradicionalna "uporišta". "Jedinstvena Srbija" Dragana Markovića Palme, sama je, pak, prešla cenzus u 10 gradova i opština: Vranju, Vlasotincu, Doljevcu, Merošini, Gadžinom Hanu, Kniću, Despotovcu, Žitorađi, Vranjskoj Banji i Ćupriji.

Crna Trava: 17 0d 19 mandata

NA lokalnim izborima u Crnoj Travi građani su se izjašnjavali između samo dve liste kandidata - SNS i SPS. Lista koalicije okupljene oko naprednjaka imaće 17 od ukupno 19 odborničkih mesta u lokalnom parlamentu. Glasalo se na 12 biračkih mesta, a pravo glasa imala su 1.023 građana. Na izbore ih je izašlo 714, a od 666 važećih glasova SNS je osvojio 570, a SPS 96 glasova.

Dve liste, od tri koliko ih je bilo na izborima u Trgovištu, ući će u parlament ove opštine. Lista "Aleksandar Vučić - Trgovište ne sme da stane" osvojila je čak 88 odsto glasova ili 22 od 25 mandata! Za naprednjake je glasalo 2.886 birača, dok je lista "Za našu Pčinju" dobila poverenje 453 glasača ili 12 odsto. Treća lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" osvojila je 93 glasa, što je 2,71 procenat, pa je ostala bez poslanika u lokalnom parlamentu.

Rodna sela okrenula im leđa

MIROSLAV Aleksić, jedan od nosilaca liste "Srbija protiv nasilja" izgubio je, i to ubedljivo, u svom selu Počekovina. Poverenje mu je dalo 98 glasača, dok su naprednjaci osvojili 195 glasova.

Debakl u svom rodnom mestu Vranići kod Čačka doživeo je i lider Dveri Boško Obradović. Zajedno sa Milicom Đurđević Stamenkovski dobio je u Vranićima 36 glasova, dok je SNS osvojila gotovo tri puta više - 104.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana