PRVI KUBICI IZ NOVOG IZVORA: Završena stanica kod Pirota na gasnoj interkonekciji

V. N.

23. 11. 2023. u 06:30

STIŽE i diverzifi­kacija! Ova ključna tuđica u snabdevanju naše države gasom je is­punjena i Srbija teoretski više nije zavisna od Ruske Federacije, odakle je do­sad jedino mogla da naba­vlja plavi energent.

ПРВИ КУБИЦИ ИЗ НОВОГ ИЗВОРА: Завршена станица код Пирота на гасној интерконекцији

Foto Tanjug

Na gasnoj interkonekci­ji Srbija - Bugarska zavr­šeni su radovi na gasnoj merno regulacionoj sta­nici kod Pirota i očekuje se da uskoro i kompletan gasovod bude stavljen u probni rad, izjavila je ju­če ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedo­vić Handanović.

Ministarka je obila­zeći završne radove na izgradnji gasne interko­nekcije Srbija - Bugarska rekla da je taj gasovod po­sebno važan za gasifi­kaciju Pirota i drugih opština u Pirotskom okrugu, povećanje kapaci­teta gasne mreže u Nišu i stvaranje boljih uslova za investitore.

- Radovi na gasnoj merno- regulacionoj stanici kod Pirota u potpunosti su završeni, a očekujemo da uskoro i kompletan gaso­vod bude stavljen u probni rad. Ova interkonekcija, pored dodatne sigurnosti snabdevanja koju donosi azerbejdžanski gas, važna je pre svega za snabdeva­nje industrije i toplana. U planu je gasifikacija kompanije "Tigar tajers", koja je veliki potrošač, kao i prebacivanje topla­ne u Pirotu na gas, što je važno zbog ekonomični­jeg korišćenja ovog ener­genta i smanjenja emisije štetnih gasova i zaštite životne sredine - rekla je ministarka Đedović Han­danović.

Dodala da je mogućnost priključenja na gasnu mre­žu važna i za dovođenje novih investitora. Kako je rekla, gasne merno-regula­cione stanice koje su deo gasne interkonekcije omo­gućiće razvoj sekundarne gasne mreže u Pirotu, Be­loj Palanci i Dimitrov­gradu, kao i prebacivanje na gas većeg broj potroša­ča od naredne godine.

- Gas je sa stanovišta uticaja na životnu sredi­nu daleko prihvatljiviji od mazuta ili nekih dru­gih energenata. Takođe, in­dividualna ložišta su ve­liki zagađivači i želimo da omogućimo što većem broju građana da se prebace na gas, što će mnogo znači­ti i za zaštitu životne sredine - rekla je Dubrav­ka Đedović Handanović.

Iz Azerbejdžana 400 miliona kubika

MINISTARKA je nedavno u Bakuu potpisala Memorandum o razumevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbejdžana, kada je potpisan i komercijalni ugovor između gasnih kompanija "Sokar" i "Srbijagas", kojim su osigurane isporuke gasa iz ove zemlje do 400 miliona kubnih metara godišnje do 2026, sa mogućnošću za povećanje na milijardu metara kubnih gasa od 2027.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!